Imamović i Fazlić

Građani Federacije BiH su najugroženiji građani Evrope

Imamović je kazao da se gradonačelnici i načelnici žele povezivati kako bi obavljali svoju dužnost.

“Građani Federacije BiH su najugroženiji građani u Evropi, iz razloga što u 28 evropskih zemalja trećina javnog novca ide u gradove i općine. U Federaciji BiH, primjerice, iz PDV-a mi dobijamo najmanje na cijelom evropskom kontinentu – 8,5 posto, a razlog je jer imamo kantone”, rekao je Imamović.

On je istakao da u Republici Srpskoj procenat javnih prihoda koji se vraća gradovima i općinama iznosi tri puta više, odnosno 24,5 posto, upravo zato jer nemaju kantone.

“Mi u Bosni imamo 13 država, a od 13 država, 11 je u Federaciji. Daj da ukinemo 10. Neka kantoni ostanu kao ustavna kategorija, neka imaju svog predstavnika uvijek, i u parlamentu i u Vladi, kao što su to regionalni ministri u Velikoj Britaniji. Ali nikako ne mogu više ne mogu biti kantoni sa ustavima,odnosno kao države. Što je više država u jednoj državi, manje je te države, a mi bismo htjeli da bude više države. Zaista više ovako ne može”, objasnio je Imamović.

On kaže da bi usvajanjem ove inicijative, općine i gradovi imali 3-4 puta veći prihod, dok bi Federacija BiH imala duplo veći prihod.

“Kantoni sa vanbudžetskim fondovima potroše preko 3,5 milijardi KM godišnje. Taj novac bi se, zajedno sa nadležnostima, podijelio između federalnog i lokalnog nivoa vlasti. To bi omogućilo ekonomski razvoj i promjene, a nama treba brzi zaokret, jer je ovo dramatična situacija, na sceni je egzodus stanovništva u Njemačku i Evropu, jer ljudi nemaju više nikakvu nadu u ovakvom paradoksalnom sistemu”, naglasio je Imamović.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao da daje podršku Imamovićevoj inicijativi još od prvog dana, te da se treba brzo prići redefinisanju uloge odnosa kantona, gradova i općina.

“Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da postoji jedan nepravedan sistem raspodjele javnih prihoda unutar Federacije BiH. To ako je igdje vidljivo, onda je to u Unsko-sanskom kantonu kroz ovih 20 godina nakon rata, odnosno koliko smo zakinuti i koliko javnih sredstava ne dolazi ovamo, a trebala bi doći. Stoga je ovakva inicijativa dobrodošla”, kazao je Fazlić.

On je poručio da gradovi i općine moraju imati svoju ulogu unutar FBiH i tačno razrađene kriterije za učešće u raspodjeli javnih prihoda, te da ne ovise od političke volje na nivou kantona ili entiteta.

“Gradonačelnici i općinski načelnici su najbliži građanima, mi se bavimo životom i problemima, za razliku od viših nivoa koji se često bave politikom i političkim mjerilima. Nadam se da će ova inicijativa to promijeniti u dogledno vrijeme i postaviti sasvim nove standarde”, rekao je Fazlić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.