Nismo se nikad bavili ovim prebrojavanjem, ali nas je Čovićeva izjava za N1 natjerala da ga na ovaj način demantiramo

Imamović Čoviću: Dođite u Tuzlu i uvjerite se da su Hrvati na pozicijama!

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sinoć je za N1, između ostalog, kazao da nema Hrvata “čimbenika u javnom sektoru u Sarajevu i Tuzli”.

– Nađite i jednog direktora Hrvata u Sarajevu, gdje HDZBiH nema nikakav utjecaj, nađite i jedan primjer u zadnjih 10 godina gdje je Hrvat bez obzira ko je i iz koje je stranke nekakav čimbenik u javnom sektoru u ovoj županiji u ovom gradu, ili pređite odmah u Tuzlu kao županiju ili Tuzlu kao grad, rekao je Čović.

Pitali smo gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića ima li Hrvata na pozicijama u Tuzli.

– Naravno da ima. Gospodin Čović treba da zna da je 1991. godine u Tuzli po popisu bilo 15,5 posto Hrvata ili 20.396, a na popisu 2013. godine 13,9 posto Hrvata ili 15.396. U Gradskoj upravi, u državnoj administraciji imamo 13,9 posto osoba hrvatske nacionalnosti koji su državni službenici ili namještenici. To je podatak koji smo morali provjeriti zbog ove njegove izjave, inače mi to ne prebrojavamo. Kad su pitanju čimbenici zadnjih 10 godina, reći ću mu da smo imali predsjednika Vijeća Jozu Nišandžića, sad imamo dopredsjenika Vijeća Milana Miškovića, Službu gradonačelnika vodi gospođa Svjetalana Kakeš, glavni inspektor je gospodin Zlatko Kovačević, šef Službe Civilne zaštite je Slavko Stijepić, direktor najboljeg tehnološkog parka BIT Centra je Josip Martić, direktorica obdaništa Sanja Karić, a da ne pominjem da je, recimo, glavni tužitelj TK-a Tomislav Ljubić, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda TK-a Nikola Čiča, a trenutni doministar sigurnosti je Mijo Krešić iz Tuzle, dopredsjednica VSTV-a Ružica Jukić iz Tuzle, a i glavna tužiteljica BiH je iz Živinaca gospođa Gordana Tadić…., nabraja Imamović.

On kaže da je iz Tuzle u periodu između popisa 1991. i 2013. otišlo manje Hrvata nego što je slučaj u većini gradova i opština u BiH gdje je na vlasti “Čovićev HDZ” ili u kojima je na vlasti “Čovićev prijatelj Milorad Dodik”.

– Podsjećam da je na ovo mogla uticati tradicija Tuzle, jer su Husinsku bunu pretežno vodili tuzlanski Hrvati na čelu sa Ivom Keroševićem, jer su tuzlanski Hrvati rekorderi kao narodni heroji Drugog svjetskog rata, Petar Miljanović, Petar Pejo Marković, Mijo Kerošević, Ivan Marković… Kao što je u Drugom svjetskom ratu prvi komandant za odbranu Tuzle od fašizma bio Ivan Marković, Hrvat, tako je u ratu ’92. – ’95. bio Željko Knez, kaže s ponosom gradonačelnik Tuzle.

On podsjeća i da je HDZBiH u Tuzli dobio svega 20 posto glasova tuzlanskih Hrvata.

– Tuzlanski Hrvati od Husinske bune do danas glasaju za lijeve partije, a niti jedan tuzlanski Hrvat nije na poziciji zato što je Hrvat, nego zato što radi svoj posao dobro i pošteno. Nismo se nikad bavili ovim prebrojavanjem, ali nas je Čovićeva izjava, a on i njegovi saradnici iz HDZ-a BiH to često potenciraju, natjerala da ga na ovaj način demantiramo, precizan je Imamović.

Oslobođenje.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.