Hadžić

Imamo snažnu podršku Eurocontrola-a u preuzimanju kontrole svog neba

Brenner u pismu informira Hadžića da je ovo omogućeno i uspješnim dostavljanjem radarskih podataka od strane BiH s radara „Jahorina” za otvaranje zračnog prostora Kosova.

Slika

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić primio je pismo podrške od generalnog direktora EUROCONTROL-a Franka Brennera u kome EUROCONTROL izražava snažnu opredjeljenost kontrole zračnog prostora. 

Brenner u pismu informira Hadžića da je ovo omogućeno i uspješnim dostavljanjem radarskih podataka od strane BiH s radara „Jahorina" za otvaranje zračnog prostora Kosova. 

EUROCONTROL potvrđuje da ostaju aktualni prethodno dogovoreni rokovi, i to da se započne sa shadow mode operacijama za donji dio zračnog prostora (1 faza) iz novog BHACC-a od juna 2014; da se započne sa svim operacijama za donji dio zračnog prostora (faza 1) od 16, oktobra 2014.;  imati za cilj da pružanje usluga u zračnom prometu za gornji dio zračnog prostora počne od jeseni/zime 2015/2016., kako se navodi u pismu generalnog direktora Brennera. 

On je ovim putem izrazio zadovoljstvo što je BHANSA napravila detaljan Plan tranzicije i uputio poziv predstavnicima BHANSA-e da dođu u Brisel kako bi se razgovaralo o operativnim detaljima. Ministar Hadžić je izrazio zadovoljstvo podrškom EUROCONTROL-a u ovom procesu od državnog interesa koji ulazi u finalnu fazu. 

– Podrška EUROCONTROLA je veliko ohrabrenje za sve nas kojima je interes države BiH na prvom mjestu. Snažna podrška EUROCONTROL-a će zasigurno omogućiti lakšu tranziciju ka novoj poziciji u kojoj će Bosna i Hercegovina preuzeti potpunu nadležnost nad pružanjem usluga u zračnoj plovidbi u svom zračnom prostoru i to u zadanim rokovima – rekao je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.