Mesihović

Imamo najjeftiniju listu lijekova u regionu

Precizirao je da se svake kalendarske godine obavlja revizija Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, poznate kao esencijalna lista, koja sadrži i cijene lijekova na Listi

Slika

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović potvrdio je Agenciji FENA da je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH usvojena nova Lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH, koja je proširena u odnosu na raniju.

Precizirao je da se svake kalendarske godine obavlja revizija Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, poznate kao esencijalna lista, koja sadrži i cijene lijekova na Listi.

– Obzirom da smo postigli smanjenje cijena lijekova na A Listi za 7,47 posto i na B listi za 6,26 posto napravljen je prostor za uštedu. To nam je omogućilo da Listu i proširimo, pa tako sad na A listi imamo 154 lijeka u odnosu na ranijih 147, a ukupna procijenjena ušteda primjenom ove A liste u svim kantonima iznosi 7,6 miliona KM. Uporednom analizom cijena istih generičkih lijekova u našem okruženju, mogu reći da imamo najjeftiniju Listu u regionu – kazao je Mesihović.

Pojašnjava da je federalna Lista generička što znači da ne sadrži zaštićene proizvođačke nazive, te da sadrži A i B listu. Svi kantoni su obavezni da na svoje pozitivne liste lijekova uvrste federalnu A listu i za nju ne smiju naplaćivati participaciju građana. Ukoliko imaju sredstava, kantoni mogu proširiti svoje pozitivne liste s lijekovima sa federalne B liste i za te lijekove mogu uvesti participaciju.

– Ulažemo značajne napore da uredimo farmaceutsku oblast u FBiH, kako kroz donošenje legislative, tako i kroz revizije Listi i cijena lijekova na Listi koje se u periodu od 2007. do 2011. uopšte nisu mijenjale. Ovo je treća revizija Liste koju smo uradili od 2011. a ukupna procijenjena ušteda koju smo postigli kroz ove tri revizije iznosi oko 40 miliona KM – pojašnjava Mesihović.

Dodao je da nakon usvajanja revidirane Federalne liste, kantoni trebaju pristupiti postupku usaglašavanja pozitivnih lista lijekova kantona, u skladu sa Zakonom o lijekovima, odnosno podzakonskim aktima, te da je rok za konačno usaglašavanje kantonalnih sa Federalnom listom 90 dana.

Na posljednjoj sjednici Vlade FBiH usvojena je i Odluka o dopuni Bolničke liste lijekova, kao i Odluka o izmjenama i dopunama Liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.