Imamo gomilu neradnika koji sebe nazivaju političarima

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za Bosnainfo kazao je šta misli o cijeloj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Ja nisam čuo informaciju da lideri političkih stranaka imaju šest sedmica da se dogovore. Ja sam razgovarao sa Nerminom Nikšićem poslije sastanka i pratio sam to, on nije rekao, mislim niko od njih nije spomenuo, a zanima me jer se ta priča pojavila u medijima, a ona na sastanku nije bila. Smatram da je visoki predstavnik donio racionalnu odluku i da je dobro da se u ovom trenutku ne bavimo bilo čim drugim, osim fer i poštenim izborima na kojima građani treba da iskažu svoju izbornu volju.

Stav je i OSCE-a i brojnih drugih međunarodnih organizacija koje su specijalizirane za izbore da u izbornom ciklusu se ne mijenjaju pravila, tako da bi se odustajanjem od bilo čega, osim unapređenja sistema poštenih izbora narušili međunarodni standardi održavanja izbora”, ističe Magazinović za Bosnainfo.

Veliku grešku počinili Izetbegović i Čović

S druge strane smatra da je velika greška počinje kada je gospodin Bakir Izetbegović sa gospodinom Draganom Čovićem potpisao takozvani Mostarski sporazum.

“Budući da u međunarodnoj zajednici se pozivaju upravo na taj sporazum kada se pokušavaju nametnuti rješenja sa kojima se mi duboko ne slažemo, što smo u proteklom periodu i verbalizirali i pokazali kroz svoje aktivnosti. Nekako se olako stavljaju potpisi na različite stvari, a onda kad se ovako nešto desi, prvi ti koji su stavili potpise u ovom slučaju Izetbegović, kaže ja sam protiv toga.

Međunarodna zajednica ovih dana tvrdi da oni ništa ne nameću samo da implementiraju sporazum koji su potpisali Izetbegović i Čović, to što su oni potpisali to je njihova stvar, ali to ni na koji način ne obavezuje ni institucije države, ni bilo koju političku stranku jer oni su predstavnici dvije stranke, a ne nikako šefovi naroda kako se oni vole predstavljati”, tvrdi Magazinović za Bosnainfo.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je mišljenja da kao što je visoki predstavnik rekao u jednom od razgovora sa liderom SDP-a da će nas ovo pitanje sačekati poslije izbora, odnosno da će ovo biti prvi zadatak nove vlasti.

Pojedinci se bore da se ništa ne promijeni

“Imate domaće političke elite koje se dominatno bore da se ništa ne promijeni, zato što jedino u ovakvom sistemu u sistemu gdje oni imaju svoje privatne tužioce, sudije, gdje kontrolišu sigurnosne institucije i koriste ih kao privatne igračke, mogu opstati. Iluzorno je od onih koji bilo kakvim napretkom i reformom ostaju bez svojih pozicija očekivati da učestvuju u tim reformama.

Mišljenja sam da su dosadašnja iznevjerena obećanja, obeshrabrila mnoge da učestvuju u izbornom procesu. Ja vjerujem da ni oni koji su glasali za ovu katastrofalnu vlast nisu to uradili znajući da će oni biti ovako loši. Vjerujem da postoji značajan broj onih koji smatraju da promjena nije moguća, ali upravo te ljude pitam šta je alternativa pokušaju da se stvari promijene?”, pita Magazinović.

Uputio je poziv svim građanima Bosne i Hercegovine: “Pozivam ih da za trenutak zanemare svoje političke preferencije i da glasaju za ljude za koje smatraju da su kapacitirani, da imaju političko znanje i koji su svojim dosadašnjim radom dokazali da su vrijedni, odgovorni, čestiti i pošteni ljudi.

Kad izađemo iz matrice glasanje mojih protiv onih tamo i kad glasamo za kvalitetne ljude dokazane u politici prije svega, jer mi biramo političare, ovo nije natjecanje za najboljeg sportistu i za najboljeg policajca ni za najboljeg tužioca. Biramo najbolje političare! Ako izaberemo najbolje, onda je mala vjerovatnoća da se promjena ne desi”, pojašnjava Magazinović.

Saša Magazinović najavio kandidaturu za Parlament BiH

Svoju kandidaturu za Parlament BiH gospodin Magazinović najavio je na svom Twitter profilu, o svom daljnjem angažmanu u korist svih građana ove zemlje ističe:

“Ja sam čovjek koji je duži vremenski period među najaktivnijim zastupnicima, ali moram biti pošten i reći da većina mojih inicijativa je inicijativa građana koji su me birali, a koji me čak i nisu birali, ali smatraju da mogu zastupati njihove interese. Trenutno imam najmanje dvadeset različitih inicijativa koje čekaju, jer ne možete sve odjednom predložiti, a koje zapravo oslikavaju potrebe bosanskohercegovačkog čovjeka, ljudi koji su u stanju potrebe i koji imaju pravo da traže od vlasti da ih zaštiti. Kao njihov glasnogovornik, naravno ukoliko dobijem povjerenje i ukoliko moj rad bude ocijenjen pozitivno, ja ću nastaviti raditi isto kao i dosad”, tvrdi Magazinović za Bosnainfo.

Osvrnuo se i na problem rasta cijena svih namirnica i usluga u našoj državi i smatra da ima mogućnosti da se problem riješi.

Nakon 141 dan Dom naroda PSBiH u prvom čitanju podržao ukidanje akciza na gorivo

“Jako je puno mogućnosti koje su na raspolaganju vlastima na svim nivoima. Umjesto što se hvale time da imaju nikad veće budžete za šta nisu oni zaslužni, nego velika inflacija i to je novac građana, nije njihov novac, oni bi trebali da donose različite mjere i da bar malo olakšaju građanima. Kad to nije vlast uradila, onda smo to uradili mi predlažući zamrzavanje određenih cijena na određenom nivou, različite vrste subvencija. Ono u čemu sam i sam učestvovao je Zakon o ukidanju akciza na gorivo, jer bi gorivo poskupilo za još oko 0,50 KM, i ne samo gorivo nego i sve one robe i usluge u čijem formiranju cijena se uzima i cijena koštanja goriva.

141 dan je danas kako je taj zakon usvojen u Predstavničkom domu, a tek jučer je usvojen u prvom čitanju u Domu naroda. Zahvaljujem se Domu naroda što su jednoglasno podržali naš zakon, ali apelujem da što prije usvoje u drugom čitanju, kako bi bar malo olakšali građanima posljedice teške ekonomske krize koju ja razumijem da ne osjete oni koji su protiv ovakvih mjera”, ističe Magazinović.

Na naš upit kako jedna Njemačka može da ima manje cijene namirnica, a značajno veće plaće i bolje uslove života za razliku od Bosne i Hercegovine, kako da mi toliko kasnimo u svemu, odgovor je zapravo jasan, Magazinović podcrtava kako je mnogo onih koji ne žele i kojima odgovara ovakva situacija.

Gdje postoji želja, postoji i način da se nešto uradi

“Kad imate želju da napravite neki iskorak onda pronalazite načine da to uradite, kad nemate želju onda pronalazite izgovore zašto to ne može. Ja sam čovjek koji pronalazi načine da nešto uradi, a ne izgovore da sve ostane kako jeste. Duži niz godina sam član predsjedništva Partije evropskih socijalista jedne od najjačih evropskih političkih asocijacija u Briselu i imam redovan kontakt sa mojim kolegama širom Evrope i neka od rješenja i neka od inicijativa koja predlažem su pratično rezultat njihovih iskustava. I naravno da nije teško, nego je problem što mi imamo gomilu neradnika koji sebe nazivaju političarima koji pri tome se bore da se ništa ne promijeni, jer jedino u ovakvom okruženju oni mogu opstati”, kazao je Magazinović za Bosnainfo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.