Imam osjećaj da se nepravedno fokus pomjerio sa žrtava na počinioce

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva za N1 je, između ostalog, govorila i o spomeniku podignutom na Kazanima te pojasnila zbog čega na njemu nisu bila navedena imena počinilaca.

Spomenik na Kazanima podijelio je mišljenja javnosti s obzirom da na njemu nisu bila ispisana imena počinilaca zločina. Jedni su to prihvatili, drugi negodovali, ali kako kaže gradonačelnica Sarajeva, ovaj spomenik je bio jedan od ciljeva koje je sebi zacrtala da će uraditi do kraja ove godine budući da su je po preuzimanju funkcije dočekala brojne neriješena pitanja stara upravo i po 26. godina.

“Smatram da sam donijela ispravnu odluku i da će vrijeme biti najbolji sudija. Mislim da nakon 26 godina porodice žrtava zaslužuju da bude izgrađen spomenik na Kazanima. Moramo pokazati kako su za nas sve žrtve jednake. Smatram da tekst na spomeniku na Kazanima zaista odaje poštovanje žrtvama i njihovim porodicama, ali u isto vrijeme pokazuje kako Sarajlije kažu ‘ne’ u naše ime. Mi sve nevino stradale žrtve posmatramo jednako. Ja sam pristupila tome veoma odgovorno, iščitala sam sve amandmane, prijedloge na tekst i rekla sam da sam ja pisala prijedlog teksta i samo ja za to preuzimam odgovornost. Izgled spomenika sam ja nacrtala kako bih voljela da bude i za to preuzimam svu odgovornost. Tako sam bila i dovoljno odgovorna da pročitam sve presude i analiziram svako slovo koje je tu napisano”, istakla je Karić.

Dalje je dodala da je bilo niz prijedloga.

“Jedan od njih je bio da se na spomeniku navede ime Mušana Topalovića – Cce i 10. brdske brigade, ali kada se detaljno pročitaju presude, 10 žrtava se spominje u presudama, a preostalih osam koje su na spisku Agencije za nestale se ne nalaze u presudama. To je zaista dobar razlog da ne stoje imena. Razmišljala sam da kada sam pisala ovaj tekst za spomenik, nisam željela napisati stradalima, jer neko stradati može i u saobraćajnoj nesreći, pa sam zato napisala ‘ubijenih’. Ti ljudi jesu ubijeni, ali ako pogledamo spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, tamo ne piše ko je ubio, isto tako i na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Nekako imam osjećaj da se nepravedno fokus pomjerio sa žrtava na počinioce. Počinioci su osuđeni, oni su odslužili svoje zatvorske kazne”, rekla je Karić.

Karić je govorila i o javnom dočeku Nove godine te pojasnila da je Gradsko vijeće Sarajeva odlučilo da ovogodišnji taj centralni događaj ne bude održan u glavnom gradu BiH kako se ne bi pogoršala epidemiološka situacija s obzirom na to da trenutne brojke nisu na zavidnom nivou.

“Mislim da je naša prvenstvena dužnost da sačuvamo zdravlje. Nakon odluke da nećemo održati centralni doček Nove godine, s obzirom na to da je Grad Sarajevo uvijek izdvajao dio sredstava, 50.000 KM, a općine su sufinansirale sami doček Nove godine. Tako da sam ja predložila da se taj novac iz gradskog budžeta preusmjeri za liječenje oboljele djece od raka i za djecu oboljelu od dijabetesa. Kada sam razgovarala sa vijećnicima kako bi bilo najbolje da usmjerimo sredstva, došli smo do zaključka da bi bilo bolje da taj novac uplatimo na ime djece koja se liječe. Ja sam danas dobila zvanični dopis od Fikreta Kubata iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka sa 25 imena djece koja se trenutno liječe. Posebno mi je toplo oko srca jer to nisu samo djeca iz Sarajeva, to su djeca iz cijele BiH koja se liječe od najtežeg oboljenja. Nadam se da ću uskoro prikupiti podatke i djece koja se liječe od dijabetesa. Poslala sam danas općinskim načelnicima dopis o ovoj odluci i nadam se da neće odbiti i da se oni pridruže ovoj misiji”, pojasnila je Karić.

Kako je dodala, ova odluka mnogima zbog turizma nije popularna i najvelikodušnije prihvaćena.

“Ali ja sam obećala sugrađanima i potrudit ćemo se da novogodišnje praznike upotpunimo sa nekoliko manjih događaja tako da ćemo imati male koncerte horova na ulicama Sarajeva”, navela je.

S obzirom na to da godinama unazad Sarajevo krasi staro praznično ruho, pitali smo Karić da li će nova novogodišnja rasvjeta ikada zasjati u glavnom gradu BiH?

“Hoće itekako. Tek od ove godine, Turistička zajednica KS i Grad Sarajevo imaju potpisan sporazum o saradnji i mi ćemo ih pratiti u korak šta oni rade. Tako da će se i ove godine pred Vijećnicom naći ukrašena jelka, trudit ćemo se da trgove i prostor ispred Katedrale ukrasimo. I drago mi je da ove godine kao gradonačelnica Sarajeva mogu utjecati na to da imamo najljepšu jelku ispred Katedrale zato što svake godine kada tim putem prođem vidim jelku koja je prekrasna, prirodna, ali pomalo tužna i nije bila nikada okićena na način kako bih je ja voljela vidjeti. Sutra se već kiti jelka ispred Vijećnice”, poručila je gradonačelnica Sarajeva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.