Zukan Helez

Imaju li probosanske snage plan u slučaju otcjepljenja RS?

Zukan Helez, zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra kako je jučerašnja sjednica ovog Doma pokazala da su snage koje ne vole ovu državu daleko jače i bolje organizovane od probosanskih stranaka, mada one čine svega 20 posto demografskog potencijala BIH.

„Nažalost, snage koje sebe vole nazvati probosanskim su u potpunoj dezorijentaciji i defanzivi. Zabavljene sitnostranačkim interesima i borbom za prevlast na 30 posto teritorije BIH. One se bore za svaki tender, za svako radno mjesto u državnim institucijama, za prevlast u Islamskoj zajednici, bore se za to ko će imenovati ”svog” sudiju ili tužitelja koji će ih slušati.

Dok Milorad Dodik uredno najavljuje poteze koji vode u disoluciju i raspad BIH, probosanske snage spavaju. Poslije blokade državnih institucija Dodik najavljuje sljedeći udar na državu, a to je održavanje izbora samo u entitetu RS, a nakon toga sabor ujedinjenja Srbije i RS.

Međunarodna zajednica mi izgleda razjedinjena i zbunjena.

Javno pitam ‘probosanske snage, koji je plan B u slučaju otcjepljenja RS-a, kako to mjesecima najavljuje Milorad Dodik, a Aleksandar Vučić šuti i ne demantuje istog?

Ko su nam saveznici u svijetu za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta?

Kakva nam je diplomatska mreža u svijetu? Kakav je moral stanovnika BIH koji nemaju drugu domovinu?  Kakva nam je veza sa dijasporom koja je sve brojnija i moćnija?

Znamo li koji su nam prvi potezi ukoliko dođe do otcjepljenja dijela naše države?

Nema države u svijetu da dvadesetak posto njenog stanovništva decenijama drže cijelu državu u blokadi. Više od dvije trećine stanovnika u BIH nijemo posmatra kako ih mali broj separatista drži u nekoj vrsti konclogora.

Poređenja radi, Kosovo je danas poslalo specijalnu jedinicu na Granični prijelaz sa Srbijom koji do sada nisu kontrolirali, a time je na vidjelo izašla sva nemoć Srbije i Aleksandra Vučića koji samo prijeti i dezavuiše svoje sugrađane.

Gospodo iz probosanskih stranaka vi samo pričate demagogiju, dok nam država polako klizi u raspad. Drage moje ”patriote” probudite se dok nije kasno. Izgleda da ništa nismo naučili iz novije nam historije kad je jedan od naših čelnika izgovorio čuvenu rečenicu: ,,Mirno spavajte, rata neće biti. ”, a onda je njegov narod u narednih sedam dana nakon te izjave doživio stravičan zločin“, naveo je Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.