Saša Magazinović

Ima li krivične odgovornosti zbog nenabavljanja vakcina?

Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu državnog parlamenta, u razgovoru za politicki.ba najavljuje da će podržati predložene izmjene Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, koje je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije.

No, ističe da je to tek dio mogućeg rješenja krize nabvke vakcina protiv koronavirusa.

„Iznenađujuće je da stranka koja je u vlasti nije predložila izmjene Zakona o javnim nabavkama, kroz Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, pošto je Bisera Turković zamjenica predsjedavajućeg državne vlade.

To pokazuje da Vijeće ministara očito ne funkcionira, ili da ministri SDA ne rade“, kaže Magazinović.

Izmjene, kao takve jesu dobre, ali izražavam sumnju da rješava cijeli problem budući da SDA, iako imaju znanjue o tome, nisu predložili izmjenu Zakona o lijekovima i medicinskim stedstivam koji propisuje da isključivo posrednik – veledrogerija – može uvesti vakcine a nikako državne institucije.

Tako da mislim da se ovim ne rješava pitanje direktne nabavke koja nam je obećana 21. januara, kada su Tegeltija, Novalić i Višković na press konferenciji saopćili stanovništvu da idu u durektne pregovore s prizvođačima kako su to uradile druge države“, kaže Magazinović.

On upozorava da problem ostaje da i dalje imamo zaštićene ugovore i vakcine koje koštaju 10 dolara u fabrici a kod nas 30 i više maraka, kao što je bio primjer s ruskim vakcinom u entitetu RS.

„Glasat ću za ovo, neophodna je ali nedovoljna izmjena.

Volio bih da prođe jer smo korak bliže rješenju.

Idealno bi bilo da je Vijeće ministara, na hitnoj sjednici predložilo ovakvu, ali detaljniju odluku. To je njima 30 minuta da spreme, a nama 15 minuta da glasamo.

A zašto Tegeltija ponavlja da se zakon ne treba mijenjati, nije mi jasno, a on ne umije objasniti.

Ima li u svemu krivične odgovornosti za nečinjenje, ostaje da se vidi“ zaključuje Magazinović za politicki.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu