Budžet ostao isti

Ima li kraja licemjerstvu SDA – Predložili isti budžet protiv kojeg su se borili prije četiri godine

Prije tačno četiri godine Stranka demokratske akcije (SDA) je glasala protiv budžeta u kome su prihodi za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine planirani u iznosu od 950 miliona KM. Tada su tvrdili da je ovakav budžet najgrublji atak na BiH i njene institucije i da će dovesti do ugrožavanja funkcionisanja institucija, zaustaviti put ka EU i NATO-u, te otežati rad institucija koje se bore protiv kriminala, korupcije i terorizma.

Nakon neprihvatanja prijedloga budžeta uslijedio je raspad koalicije, a kadrovi SDA su stupili u najveću, najdužu i do tada neviđenu blokadu institucija, kakvu nikada nije napravila niti jedna druga stranka u BiH.

Prije nekoliko dana Vijeće ministara BiH, na čelu sa SDA-ovim predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, usvojilo je nacrt Zakona o budžetu institucija BIH u kom se prihodi za finansiranje institucija planiraju u identičnom iznosu od 950 miliona KM. Ovaj put bez riječi o napretku, borbi protiv terorizma i kriminala i putu ka EU i NATO.

Iako smo naviknuti na dvolično i licemjerno ponašanje ove stranke, začuđeni smo novim krajnostima na koje su spremni. Gospoda iz vladajuće koalicije više se čak i ne trudi prikriti svoje laži i obmane, nego potpuno otvoreno razotkrivaju svoju dvoličnost.

„Mi se ne možemo osjećati odgovornim, jer smo ukazali na sve štetne posljedice. Budžet države BiH zahvata 7,3 posto ukupnih sredstava i mi štedimo samo na tih 7,3 posto, a na tih 92,7 posto ne štedimo, jer budžeti entiteta rastu. Neprihvatljivo je da entitetski budžeti rastu, a da samo državni budžet stagnira, i to na nivou od prije tri godine! To je neprihvatljivo, to vodi jačanju entiteta i slabljenju države, i SDA to nikada neće podržati“, govorili su tada iz SDA.

SDA se i prilikom usvajanja budžeta za 2016. godinu, koji je također iznosio 950 miliona KM, pravdala da je budžet u granicama fiskalnog okvira 2014-2016. Međutim, prilikom usvajanja fiskalnog okvira za period 2016-2018, Fiskalno vijeće, na čelu sa Denisom Zvizdićem, uz kontrolu delegacije MMF-a, opet je usvojilo fiskalni okvir budžeta u visini od 950 miliona KM, što je isti iznos protiv kojeg su zdušno bili protiv prije četiri godine.

Upravo ovo na najbolji način ilustruje koliko je SDA stalo do države i njenih institucija i zato ih pozivamo da prestanu sa praksom tobožnje zaštite BiH i njenih institucija. Također, građanima su dužni objasniti da li su im podvaljivali i lagali 2012. godine ili im podvaljuju i lažu danas, kada državni budžet stagnira već osam godina?

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.