Nastup četvorke

Ilidžanska vlast namjerava stanje nesreće iskoristiti za nastavak autokratske vladavine

Nakon što su jučer četiri stranke, SDP, Narod i pravda, Naša stranka i NBL načelno postigli dogovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima ove godine u glavnom gradu BiH, danas su zajednički nastupili u kritici na račun općinske vlasti Ilidža.

Klubovi vijećnika SDP-a, Naše stranke i NiP-a, zajedno sa dijelom samostalnih vijećnika, pozvali su predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Muhameda Omerovića (SDA) da hitno sazove sjednicu Općinskog vijeća uz poštivanje svih epidemioloških mjera .

“Dok veliki broj drugih opštinskih vijeća održava radne sjednice, vijećnička većina u Općinskom vijeću Ilidža na čelu sa predsjedavajućim Muhamedom Omerovićem (SDA) ‘spava’ već tromjesečnim snom, nesvjesna odgovornosti koju snosi kao najviše predstavničko tijelo Opštine. Općinsko vijeće ‘spava’ i pored preporuka i mjera viših nivoa vlasti, čiju realizaciju građani i privrednici željno očekuju. Iako je neke od preporuka i mjera potrebno usvojiti od strane Opštinskog vijeća iste ostaju na čekanju , dok rukovodstvo Vijeća redovno inkasira četverocifrene iznose za sopstveni nerad”, saopćeno je iz navedenih klubova stranaka.

I pored velikog broja problema na koje su ukazivali građani i vijećnici, kako navode, njihove inicijative rukovodstvo vijeća u posljednih skoro tri mjeseca je ignorisalo, bez obzira što iste sadržavaju različite i konkretne zahtjeve, preporuke i prijedloge.

“Odsustvo bilo kakve reakcije na spomenute inicijative od strane rukovodstva Vijeća i opštinskog načelnika Senaida Memića učvršćuje ubjeđenje da aktuelna ilidžanska vlast namjerava stanje nesreće iskoristiti za nastavak autokratske vladavine i bogaćenja nekoliko ljudi okupljenih oko stranačkog vrha ilidžanskog SDA. Sa punim pravom građani često ističu da ih vrijeme prirodne nesreće podsjeća na vrijeme agresije na BiH kada je ‘rat nekome bio brat’. Ne čudi da se pandemija zloupotrebljava i za predizbornu kampanju”, kažu iz SDP-a, NS-a, NiP-a..

Poznata je, ističu, taktika vođenja predizborne kampanje kroz podjelu humanitarnih paketa i jednokratnih pomoći, “uz sumnjive javne nabavke na ivici zakonitosti i uz kriterije koji se donose u stranačkoj kancelariji umjesto na sjednicama predstavnika građana i građanki, a iz opozicionih stranaka se nadaju da je konačno svima jasno da se radi o potrošnji građanskog a ne novca bilo koje stranke ili pojedinca”.

“U slučaju odbijanja predsjedavajućeg da sazove sjednicu Vijeća, pozivamo zamjenike predsjedavajućeg da sazovu sjednicu vijeća, a ako to i oni odbiju, sjednicu će sazvati ovlašteni predstavnik dole potpisanih vijećnika koji čine jednu trećinu vijećnika, a u skladu sa Poslovnikom o radu Općinskog vijeća (clan 38), poštivajući sve epidemiološke mjere. Za traženu sjednicu spomenuti klubovi vijećnika pripremiće zajednički prijedlog u vezi sa najaktuelnijim temama poput: Izvještaja o aktivnostima kriznog štaba Opštine Ilidža, Preporuke CIK-a o popunjavanju Opštinske izborne komisije, donošenja mjera u cilju poboljšanja životnih uslova stanovništva i privrednih subjekata pogođenih pandemijom, usvajanje kvartalnog finansisjskog izvještaja i rebalansa budžeta itd”, istaknuli su.

Mišljenja su da jedna od prvih mjera pomoći privrednicima kojima je bio zabranjen rad mora biti usvajanje odluke o izmjeni i dopuni odluke o privremenom korištenju javnih površina na području Općine Ilidža, te odluka o izmjenama i dopunama odluke o visini komunalnih taksa na području općine Ilidža i dr.
Vijećnici SDP-a, Naše stranke, NiP-a i neki od samostalnih vijećnika, kao i ilidžanski privrednici i obrtnici iznenađeni su prispjelim zahtjevima od strane Općine Ilidža da se unaprijed izvrši plaćanje iznajmljivanja javnih površina, u vremenu kada privrednici i obrtnici jedva opstaju očekujući da će im Općina Ilidža po uzoru na neke druge općine pomoći smanjivanjem i odgađanjem ove obaveze”, saopćeno je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.