Besima Borić

Ili je politički motivirano ili politički montirano, nema treće

Najfrekventnije riječi u posljednje vrijeme u BIH su «politički montirani» i «politički motivirani «procesi. Oni koji najčešće izgovaraju ove sintagme, komentirajući tako sve ono što im ne odgovara, jesu baš političari. Kako i jedna i druga sintagma imaju vrlo loš prizvuk i upućuju nas na podmetanja i «nečastive»radnje, jednostavno možemo zaključiti da je to način koji političari odmah prepoznaju jer im je , izgleda, jako blizak i, nema sumnje, davno isproban recept, koji ih, misle oni, abolira od svake odgovornosti i ostavlja dovoljno vremena da osmisle slijedeću radnju ili slijedeću rečenicu.

Tako smo samo u ovih nekoliko dana čuli da su posljednja hapšenja isključivo politički motivirana i montirana, te smo se nagledali mitinga podrške, pjesme, gorućih torti i sličnih manifestacija podrške, koji, sigurna sam, nisu politički motivirani i koji su potpuno spontano ispoljavanje vjere u vođe, bankare, predsjednike, ali nikad u pravosuđe, sudije, tužitelje i druge djelatnike pravosuđa.

I za tajno uspostavljeni Mehanizam koordinacije kažu da je montaža, nikom drugom nego RSu. Jer RS se dijeli na one koje je narod izabrao i koji na nivou države čine koaliciju i one koji su, takođe, izabrani, a koji čine većinu u Narodnoj skupštini RSa, doduše uz pomoć «afere papak», ali pošto to nije politički ni motivirano ni montirano, neću o tome.I tako, što se više vremenski udaljavamo od dana kad je slavodobitno predata Aplikacija za pristup u članstvo EU, sve glasnije stižu poruke Dodika i Cvijanovićeve da oni ne priznaju Mehanizam.

Da ne zaboravimo u općoj halabuci pitati kako to da su bili dosta tihi u dane predaje Aplikacije? Da li je to dogovor Dodika i Čovića , postignut nekoliko dana prije samog događaja na tajnom sastanku, da ne kvare ugođaj , a ni sjajne fotografije iz Brisela trajnom partneru Čoviću, a poslije,mogu kako hoće .To sigurno nije politički motivirano i nema nikakve veze sa partnerstvom njih dvojice, a ni sa lokalnim izborima, takođe.To je samo velika briga za budućnost BIH i svih njenih naroda. Zato je i organiziran vatromet u Mostaru.

Da li u oba Mostara, ne znam. Iz čije kase i ko je donio odluku o tome, ni to ne znam. Vjerovatno ćemo to doznati kad nam «europski orijentirane stranke» konačno provedu legalne i legitimne izbore u Mostaru .I zašto samo u Mostaru vatromet? Pa zar to nije radost svih nas u cijeloj BIH? Nije, valjda, i vatromet politički motiviran?

A vrhunac političke motiviranosti je izjava Lidije Bradare nakon objave Odluke Ustavnog suda FBIH o suspenziji Zakona o radu jer su prekršene i Ustavne i poslovničke procedure. Prva njena rečenica, izgovorena medijima još u sudnici, bila je da se radi o politički motiviranoj odluci! Zamislite Ustavni sud FBIH koji utvrđujući golu istinu , kojoj smo svi svjedočili u vrijeme dok se događala i na koju su upozoravali delegati opozicije na samom zasjedanju, biva kvalificiran kao politički motiviran. I tako dalje.

Čarobna formula u političkoj komunikaciji, naročito sa biračima, je politička motiviranost i politička montiranost. Svakako uz čarobnu sintagmu «nedostatak političke volje» što je toliko odomaćena formulacija da smo prestali i razmišljati o njoj kao ,zapravo, izrazu političke volje same .Kao što nas ovih dana upozorava predsjednik RSa komentirajući Mehanizam koordinacije «kakva većina od prisutnih, nećemo ići, a i sam nedolazak na sastanak(koordinaciju) je politička poruka».I tako mi idemo, polako, ali sigurno u EU.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.