Magazinović-Čengić

Ili će biti transparentan i inkluzivan ili EU put neće uspjeti

Predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović i generalni sekretar SDP Irfan Čengić podijeli su svoje stavove sa polaznicima nove generacije Akademije za političke lidere i liderke, koja je svoj drugi ovogodišnji modul na temu „Diplomatija i Euroatlanske integracije“ organizovala u Parlamentu BiH. Akademiju već 10 godina uspješno organizuje NVO Perpetuum mobile iz Banjaluke okupljajući mlade lidere iz političkih stranaka.

Govoreći o aktuelnom trenutku EU integracija u Bosni i Hercegovini, Magazinović je istakao da vlasti rade netransparentno. Umjesto da u ove aktivnosti uključe nevladin sektor, opoziciju, akademsku i poslovnu zajednicu, medije i sve ostale koji mogu pomoći, oni su se opredijelili da to rade na način kako niko, nikada i nigdje nije radio – dogovarajući se sami sa sobom izvan očiju javnosti. Na žalost, istakao je Magazinović, oni koji vode procese ne razumiju da naš put prema EU mora biti transparentan i inkluzivan ili neće uspjeti, te je još jednom pozvao vlasti da iskoriste veliki kapacitet koji se nalazi izvan njihovih struktura i koji može značajno ubrzati evropski put Bosne i Hercegovine. On je dodao da ne bi bio iznenađen da se otkrije da postoji stranački lideri koji sa namjerom i u dogovoru blokiraju evropski put, između ostalog i zbog straha od reformi koje će rezultirati pravnom državom.

ifran cGeneralni sekretar SDP Irfan Čengić istako je da, ukoliko želimo biti članica EU moramo biti spremni na promjene u kompromise. Nemoguće je željeti promjene a ne mjenjati sebe i način na koji radimo.