Idemo prema energetskog tranziciji

Ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić kazao je za N1 kako i dalje tvrdi da ne možemo govoriti o povećanju cijena električne energije već da je riječ o usklađivanju i korekciji cijena koja se trebala uraditi u zadnjih 10-12 godina, ali da to nije učinjeno. Okrivio je prethodnike da nisu ispoštovali zakon prema kojem FERK svake godine treba vršiti usklađivanje cijene električne energije te da su nepoštivanjem tog zakona doveli u pitanje opstanak energetskog sistema Bosne i Hercegovine.

Cijene struje korisnika EPBiH

Ako pogledamo u vrijeme iza nas, FERK ima sam po sebi ulogu da predlaže usaglašavanje cijena električne energije, ali očito to nisu radili i došli smo u situaciju da imamo stanje kakvo imamo. Cijena električne energije je bila najniža na Balkanu i šire i bila je enormno drugačija u odnosu na proizvodnu cijenu, što znači da je trpila samo jedna strana – Elektroprivreda BiH”, rekao je Lakić u Danu uživo.

Na konstataciju  da će sada trpiti građani, kazao je kako ne misli tako.

Mislim da su naši građani itekako svjesni šta znači električna energija u odnosu na druge resurse za koje su se cijene u zadnjih 12 godina povećavale, od komunalnih usluga do suluga operatera. Slažem se da to je ste promjena, ali se ta promjena trebala dešavati svake godine posljednjih 10-12 godina. Zašto to nije rađeno, a zakonom je bilo predviđeno, to treba pitati osobe koje su bile u prethodnom periodu“, rekao je Lakić.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić kazao je za N1 kako se usklađivanje i korekcija cijena desila i zbog povećanja troškova proizvodnje koji iz godine u godinu rastu.

Mi od regulatora možemo očekivati i da našu cijenu koriguje ako se naši troškovi budu smanjivali. Posljednje tarifiranje bilo je 2012. godine, neka manja korekcija 2015. godine. Svi smo svjesni izlaznih troškova od tada. Govorimo o čuvanju energetskog sistema BiH. Elektroprivreda BiH ima najtežu proizvodnju je se 80 posto oslanja na teromelektrane, Elektorprivreda HZHB se oslanja 100 posto na hidroelektrane, a EPRS 50:50 termo i hidro“, rekao je Buljubašić u Danu uživo.

Prethodna vlast igornisala upozorenja, FERK nije poštivao zakon

Na pitanje zbog čega ostaje ista cijena struje korisnicima EPHZHB i EPRS, te za optužbe SDA da se cijena povećava “samo Bošnjacima”, ministar Lakić odgovara: “To uopšte ne stoji. Ta je politička partija zadnjih 10 godina trebala voditi računa o energetskom sistemu, a ne ostaviti ovo što su nam ostavili. Kompletna javnost treba da zna ko su krivci za ovo stanje u kojem su rudnici i energetski sistem. U proteklom periodu dva puta je povećavana cijena u kantonima koje pokriva HZHB, a mi nismo ništa radili. Nedavno se desio jedan veliki problem kada je u pitanju električna energija na Balkanu, on nas je uzdrmao. Mislim da ćemo u narednom periodu početi cijeniti električnu energiju i sistem.”

Generalni direktor EPBiH kazao je kako su Vladi FBiH kojom je tada rokovodio Fadil Novalić iz ove komapnije poslali akt 31.1.2023. gdje su upozorili da će poslovanje za tu godinu biti manje za 200 miliona KM, a gubitak oko 90 miliona KM.

“Mi kada smo došli uradili smo revidirani plan i procijenili da će gubitak biti 67 miliona i mi ćemo to objaviti kada bude vrijeme. O uzrocima ne mogu još govoriti jer je izvještaj još poslovna tajna dok ne prođe sjednica Odbora”, naveo je Buljubašić.

RMU Zenica je trebao biti zatvoren prije nekoliko godina

U Danu uživo Lakić i Buljubašić govorili su i o stanju u rudnicima, ali i energetskoj tranziciji te načinu kako planiraju da provedu sporazume. Naveli su kako je vrijeme za hrabre odluke.

Optimizacija rudnika mora da bude, ono što se čuvalo godinama pod tepihom, kao što je rudnik Zenica, to mora izaći u javnost i treba donijeti najhrabrije odluke za naredni period. Mislim da javnost ne zna da je Rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina iz mnogih tehnoloških razloga – vukao je EPBiH u minus, imao blizu 850 uposlenih radnika… Možda javnost ne zna da je ova EPBiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budežta da bi započeli proces pravedne tranzicije. Želimo spasiti EPBiH i zbrinuti rudare. Nijedan rudar neće ostati bez posla.  Rade se prekvalifikacije, pripremamo veliki projekat koji radimo sa WHO, tiče s pravedne tranzicije u rudnicima Zenica, Kreka i Banovići. Zbrinjavat ćemo radnike, vršiti prenamjenu zemljišta, napraviti druge sadržaje na tim zemljišitima i fotonaponske elektrane vjerovatno u rudniku Kreka. Idemo prema tranziciji. Vjerovatno će se FBiH zadužiti, ali ćemo dobiti zanačajna grant sredstva i moramo krenuti jer više vremena nema inače će se ovi kolapsi od prošle sedmice dešavati sve češće. Nemojmo dozvoliti da se EPBiH privatizira i cijena bude duplo veća od ove. Apsolutno ne želim da razmišljam o tome, dajte da radimo na rješavanju problema koje smo zatekli“, naveo je Lakić.

Direktor Buljubašić kazao je kako su rudari shvatili da moraju živjeti od svoje tone uglja.

“Ako ne budemo radili tokom ove godine, bojim se da će rudnici sami sebe zatvoriti, a ne EPBiH. Ista plata bila je sa 35.000 proizvedenih tona i sa 110.000 tona, a EPBiH treba 150.000 tona kada govorimo o Kreki. Mi smo s nekadašnjih 5,5 miliona tona završili na 3,2 miliona tona uglja. Ne možete na takav način imati stabilan energetski sistem. Nama su rudnici potrebni”, naglasio je Buljubašić.

Na žalbe privrednika da im se cijena struje stalno povećava i da više ne mogu da izdrže, ministar Lakić je rekao kako Vlada i Ministarstvo pripremaju Program pomoći u 2025. godini za privredike koji žele smostalno da prozivode električnu energiju za svoje potrebe. Također, naveo je da i dalje ograničavaju rast cijene do 20 posto, uprkos tome što ih pravila EU tjeraju da nema ograničenja već da cijena bude tržišna.

Ako to dozvolimo, cijena električne energije bi za naše poduzetnike bila viešestruko skuplja. Mi ne želimo naše privrednike dovesti u tu situaciju“, rekao je Lakić.

Najavio je kako pripremaju novi zakon za zatvaranje Rudnika Zenica u narednom periodu, ali i poručio da niti jedan od 600 radnika neće ostati bez hljeba.

“Da je FERK radio to što nije, mi ne bismo došli u ovu istuaciju, da su prethodnici i Elektroprijenos investirali u energetski sektor, mi ne bismo bili u ovoj situaciji, da smo na vrijeme razmiščjali o Blolu 7, ne bismo bili u ovoj situaciji. Riješili smo dio problema u Zenici i rješavamo i dalje. Pripremamo zakon za zatvranje rudnika Zenica- vrlo hrabra odluka za naredni period jer će to biti prvi put da se gasi cjelokupni rudnik u BiH. Jer će taj rudnik vjerovatno odvesti dole EPBiH”, rekao je Lakić.

Buljubašić je dodao kako će radnicima, između ostalog, nuditi da se zaposle u obližnje rudnike i stimulativne otpremnine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.