Vojin Mijatović

Idemo dalje u cilju zaštite integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine

Zeleni Europe su na svom redovnom kongresu usvojili Rezoluciju o Zapadnom Balkanu, kao jedan od strateških dokumenata u svom narednom djelovanju.

U toku kongresa je naglašeno da je Dayton uspostavio posebnu odgovornost međunarodne zajednice, a naročito EU prema Bosni i Hercegovini, i s tim u vezi Europske unije bi trebala da uvede čvrste sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odgovornim za aktuelnu političku krizu.

Odluku zelenih Europe komentirao je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, koji se večeras iz Brisela vratio u Bosnu i Hercegovinu, gdje je boravio zajedno sa Sašom Magazinovićem (SDP BiH) i Ahmedom Husagićem (Pokret snaga domovine).

Njih trojica su u Briselu održali brojne sastanke u Europskom parlamentu, te na sve načine jačali bh. diplomatiju u Europskoj uniji.

“Evropski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

Još jednom se želim zahvaliti poslanici Zelenih u Evropskom Parlamentu Tineke Strik, sa kojom smo razgovarali na ovu temu u Briselu pre 3 dana Saša Magazinović, Ahmed Husagić i ja.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka.

EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Dio Rezolucije Zelenih koji se odnosi na BiH:

Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji.

Idemo dalje u cilju zaštite integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, napisao je Mijatović na svom Facebooku.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.