Mira Ljubijankić

Ideju Jasmina Imamovića o prenamjeni kantona podržava veliki broj općinskih načelnika

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović krenuo je krajem marta u kampanju za pokretanje inicijative o izmjeni Ustava FBiH i ukidanju srednjeg nivoa vlasti, odnosno kantona.

On smatra da bi se “ukidanjem kantonalnih skupština, vlada, ministarstava i silne administracije ostvarile brojne uštede, više novca završavalo bi u općinskim budžetima, efekti po građane bili bi ogromni, a država bi se u cijelosti preporodila”. Inicijativa bi se u Parlamentu FBiH trebala naći tek 2018. i bez sumnje će izazvati nove tenzije u predizbornoj godini.

Mira Ljubijankić, članica Glavnog odbora i zastupnica SDP-a BiH u Parlamentu FBiH, pojasnila je za Faktor da Imamović, kao inicijator ove ideje, ide od kantona do kantona i od općine do općine te sa načelnicima održava sastanke.

– Čim dobije od načelnika podršku za svoje ideje, on će to prezentirati u Parlamentu FBiH. On ima svoj prijedlog, ali želi kroz razgovore sa načelnicima naći zajednički imenitelj, neke stvari eventualno ispraviti. Mora se slušati glas većine. Svi načelnici znaju svoje probleme, oni znaju kome je kanton mati, a kome maćeha. Od toga ovisi i koji prijedlog će doći na Parlament – istaknula je Ljubijankić za Faktor i dodala je da očekuje gotov prijedlog početkom sljedeće godine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.