Forum žena OO SDP Ilidža

Idejom solidarnosti sačuvati resurse pitke vode

Slogan „Priroda za vodu“, pod kojim se ove godine obilježava 26-ta godišnjica Svjetskog dana voda, bio je dovoljan signal Forumu žena OO SDP BiH Ilidža da organizuje Javnu tribinu na temu „Ostavimo našu vodu našoj djeci u naslijeđe“, kako bi skrenuo pažnju javnosti na nedovoljnu brigu lokalne i šire zajednice za održiv razvoj vodnih resursa, afirmisao ljudsko pravo na pristup čistoj vodi, pravo na zdrav, dostojanstven i produktivan život, te na ideji solidarnosti, lične i kolektivne odgovornosti, potakao sve pojedince, društvene grupe, državne i nevladine institucije na unapređenje postoježeg stanja.

Iz veoma impresivnog, ilustrativnog i edukativnog uvodnog izlaganja Anike Šandrk, više medicinske sestre u JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, prisutne su našle dovoljno osnova za zabrinutost za kvalitet i održivost življenja u uslovima višegodišnje degradacije prirodnih resursa (šuma, zemljišta, vodotoka, podzemnih voda i biljnog svijeta), za opasnost od zagađujućih supstanci, neadekvatnog upravljanja i korišćenja prirodnim resursima i opasnost za mogućnost pristupa pitkoj vodi budućih generacija.

Sa druge strane, primjetan je veliki raskorak između proklamovanih ljudskih prava na zdravu pitku vodu, život u zdravoj okolini i pravo na učešće u kreiranju održivog razvoja sa mogućnostima uživanja tih prava, pri čemu je od posebnog uticaja neadekvatan odnos državnih institucija prema vlastitim obavezama osiguranja uživanja tih prava, ali i nedovoljno obrazovanje svakog čovjeka pojedinačno, o vlastitim pravima i odgovornostima u vezi sa osiguranjem održivog razvoja lokalne, ali i šire zajednice.

Učesnici u diskusiji su istaknuli potrebu preduzimanja mjera na sankcionisanju ponašanja pojedinaca i pravnih subjekata koji činjenjem ili nečinjenjem dovode do narušavanja skladnog odnosa prirode i ljudi, održivog razvoja i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije, uključujući i očuvanje pitke vode.Izvori pitke vode iskorišćavaju se brže nego što se mogu obnosviti, pa svaki čovjek pojedičano, može doprinijeti čistoći i kvalitetu pitke vode, istaknuto je u diskusiji.
Ne poduzmemo li navedene mjere, možemo dovesti u pitanje opstojnost života i zdravlja naše djece. Zato Forum žena SDP BiH Ilidža apeluje na sve ljude, društvene grupe, državne i nevladine institucije na unapređenje postojećeg stanja i da na ideji solidarnosti, lične i kolektivne odgovornosti, osiguramo zdravu vodu za svoju djecu i održiv društveni razvoj.

Interes za prisustvo Javnoj tribini je pokazao da su pitanja očuvanja resursa zdrave pitke vode i cjelokupne zdrave životne okoline od ključnih životnih pitanja koja ljude potiču na aktivizam i socijalnu uključenost.Traže pravo na svakodnevnu pouzdanu informaciju o kvalitetu pitke vode, te smatraju da bi se analize pitke vode na izvorištima, trebale vršiti ne samo za mikrobiološki aspekt, nego i za hemijski aspekt sastava vode, budući da i hiperhlorisana voda narušava zdravlje ljudi. Smatraju da se takve analize trebaju objavljivati zajedno sa vremenskim prognozama. Također je ukazano na potrebu kontrole sekundarne mreže svakog potrošača, obzirom na često pristvo pijeska u vodi, što se takođe odražava na zdravlje ljudi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.