Pudarić

Iako je učinjeno puno na sanaciji zatečenog stanja, potrebna je dalja reforma zdravstva

Ono što ohrabruje, dodao je, jeste činjenica da Zavod uspijeva da održi i likvidnost i prati potrebe kako zdravstvenih organizacija tako i u najvećoj mjeri pacijenata

SlikaPotpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić posjetio je danas Zavod zdravstvenog osiguranja Srednjobosanskog kantona u Novom Travniku, gdje je razgovarao s direktorom ove ustanove Slavkom Sikirićem.

-Razgovarali smo o mogućnosti i sposobnosti tog zavoda da prati potrebe građana Srednjobosanskog kantona s obzirom da je izuzetno nizak stepen naplate i ogromne poteškoće u kojima se nalaze privredni subjekti u Kantonu, kao i veliki broj korisnika zdravstvenog osiguranja koji to zdravstveno osiguranje koriste po drugim osnovama, znači ne po osnovama rada, i na osnovu uplaćenih doprinosa – kazao je Pudarić nakon sastanka u izjavi za Agenciju Fena.

Ono što ohrabruje, dodao je, jeste činjenica da Zavod uspijeva da održi i likvidnost i prati potrebe kako zdravstvenih organizacija tako i u najvećoj mjeri pacijenata.

-Nažalost, morali su zbog krizne situacije biti urađene redukcije u finansiranju onoga što predstavlja budućnost, a to je ulaganje u opremu, ili u skraćivanju ili izmjeni kantonalne esencijalne liste lijekova – ističe Pudarić.

Također navodi da "posebno opterećuje činjenica da su postojeći bolnički kapaciteti preobimni za kapacitete tog zavoda zdravstvenog osiguranja".

-Pet bolnica koje se finansiraju iz tog zavoda je previše i očito da treba ići na racionalizaciju cijelog sistema. S druge strane, te bolnice odnosno korisnički kapaciteti ne pružaju osiguranicima brojne usluge pa se moraju koristiti usluge kliničkih centara u Tuzli, Sarajevu i Mostaru, što također poskupljuje troškove i komplikuje procedure, kao i život pacijentima – kazao je Pudarić.

Podvlači da je potrebno smanjenje troškova u okviru administracije, ali ne u odnosu prema pacijentima i prema zdravstvenim radnicima.

On smatra da bi bilo dobro razmišljati o "objedinjavanju fondova, smanjivanju procedura, zajedničkoj participaciji više zavoda, odnosno više kantona u određenim bolničkim institucijama, što bi smanjilo troškove terapija, boravka i zahvata".

-Očito da je potrebna dalja reforma zdravstva, bez obzira što smo ocijenili da je i kroz ove dosadašnje mjere koje je poduzelo i Ministarstvo zdravstva FBiH i Vlada FBiH učinjeno puno na sanaciji zatečenog stanja – kazao je Pudarić.

U Gornjem Vakufu-Uskoplju, Pudarić će danas posjetiti novoformirano Udruženje roditelja djece i omladine s posebnim potrebama "Pčelica", čiji je početak rada podržao simboličnom donacijom.

Također, Pudarić će danas prisustvovati i obilježavanju 22. godišnjice zločina nad logorašima počinjenog na Korićanskim stijenama u općini Kneževo/Skender Vakuf.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.