irfan Čengić

I u Federaciji BiH zabraniti prodaju državnog zemljišta

Zastupnik u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić u parlamentarnu proceduru je uputio Prijedlog zakon o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se zabranjuje entitetu FBiH da vrši prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Naglašava da je prije 20 mjeseci podnio inicijativu za usklađivanje zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije BiH sa presudom Ustavnog suda BiH, medutim da Vlada FBiH u tom periodu nije dostavila izmjene zakona.

“Pozivam zastupnike iz RS da umjesto neosnovanog kukanja na presude Ustavnog suda BiH, da u Parlamentarnoj supštini BiH zajedno donesemo zakone kojima će se na ustavan način staviti na raspolaganje državna imovina, na šta upućuju i presude Ustavnog suda o državnoj imovini, poljoprivrednom i šumskom zemljišu. Od takvih zakona bi imali koristi svi, a najviše oni građani koje predstavljate u PS BiH. Pitanje, šumskog, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, neprespektivne vojne imovine, koje je u državnom vlasništvu, može se rješavati samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u korist svih građana.” naglašava Čengić.

Ističe da ono što nije dopušteno RS-u ne smije biti dopušteno ni FBiH, zbog čega sam predložio ovaj zakon o poljoprivrednom zemljištu. Te dodaje da je iz istog razloga u parlamentarnoj proceduri rušio prijedlog zakona o građevinskom zemljišu FBiH koji je protivan presudama Ustavnog suda BiH.

Navodi i dva primjera nezakonitog nedomaćinskog odnosa prema zemljištu u lokalnim zajednicama.

“Nedavno je Ustavni sud BiH potvrdio presude kantontonalnog suda koji je utvrdio da u sarajevskoj općini je nezakonito prodavana čak i vakufska imovina. Također prije par sedmica je i vijećnik SDP-a u Grudama, Vlado Rašić na sjednici OV Grude upozoravao načelnika i vijećnika da nemaju pravo prodati šumu u državnom vlasništvu, i pored upozorenja vijeće je donijelo odluku o prodaji”, naveo je Čengić.

Vezani članci