irfan Čengić

I u Federaciji BiH zabraniti prodaju državnog zemljišta

Zastupnik u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić u parlamentarnu proceduru je uputio Prijedlog zakon o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se zabranjuje entitetu FBiH da vrši prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Naglašava da je prije 20 mjeseci podnio inicijativu za usklađivanje zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije BiH sa presudom Ustavnog suda BiH, medutim da Vlada FBiH u tom periodu nije dostavila izmjene zakona.

“Pozivam zastupnike iz RS da umjesto neosnovanog kukanja na presude Ustavnog suda BiH, da u Parlamentarnoj supštini BiH zajedno donesemo zakone kojima će se na ustavan način staviti na raspolaganje državna imovina, na šta upućuju i presude Ustavnog suda o državnoj imovini, poljoprivrednom i šumskom zemljišu. Od takvih zakona bi imali koristi svi, a najviše oni građani koje predstavljate u PS BiH. Pitanje, šumskog, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, neprespektivne vojne imovine, koje je u državnom vlasništvu, može se rješavati samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u korist svih građana.” naglašava Čengić.

Ističe da ono što nije dopušteno RS-u ne smije biti dopušteno ni FBiH, zbog čega sam predložio ovaj zakon o poljoprivrednom zemljištu. Te dodaje da je iz istog razloga u parlamentarnoj proceduri rušio prijedlog zakona o građevinskom zemljišu FBiH koji je protivan presudama Ustavnog suda BiH.

Navodi i dva primjera nezakonitog nedomaćinskog odnosa prema zemljištu u lokalnim zajednicama.

“Nedavno je Ustavni sud BiH potvrdio presude kantontonalnog suda koji je utvrdio da u sarajevskoj općini je nezakonito prodavana čak i vakufska imovina. Također prije par sedmica je i vijećnik SDP-a u Grudama, Vlado Rašić na sjednici OV Grude upozoravao načelnika i vijećnika da nemaju pravo prodati šumu u državnom vlasništvu, i pored upozorenja vijeće je donijelo odluku o prodaji”, naveo je Čengić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.