Forum mladih SDP BiH:

I civilni sektor shvatio nužnost ograničenja mandata pomoćnika ministara

Potrebno sprovesti temeljitu reformu državne službe, posebno sa aspekta učinkovitosti svakog pojedinca koji prima plaću od javnih sredstava poreznih obveznika

Slika

Povodom medijskih istupa istaknutih predstavnika civilnog sektora, a u vezi izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima, prema kojem bi i pomoćnici ministara bili birani na mandat od četiri godine i odlazili sa funkcije istovremeno kada i ministar, Forum mladih SDP BiH podsjeća iste da je SDP BiH takav prijedlog uputio u parlamentarnu proceduru na početku ovog mandata, ali isti nije dobio parlamentarnu podršku upravo zbog protivljenja civilnog sektora, ali i predstavnika međunarodne zajednice iz samo njima znanih razloga.

Forum mladih pozdravlja zakašnjelu, naknadnu pamet predstavnika civilnog sektora koji javno zagovara promjene navedenog Zakona iako sektor u kojem radi i prima basnoslovno visoku platu nije dao podršku takvim izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje je predlagao SDP BiH, a koje su trebale upravo „vječne pomoćnike ministara“ ograničiti mandatom.

Pomoćnici ministara su u većini slučajeva otuđeni centri moći, koji pod plaštom „državnog službenika“ kreiraju i utiču na političke procese i odlučuju pri donošenju bitnih odluka unutar ministarstva,  bez ikakve javne odgovornosti. Istovremeno ministri nisu u mogućnosti da sebi izaberu pomoćnika sa kojim bi nakon četiri godine mandata zajedno sudu javnosti predočili rezultate svoga rada.

Forum mladih SDP BiH smatra da je potrebno sprovesti temeljitu reformu državne službe, posebno sa aspekta učinkovitosti svakog pojedinca koji prima plaću od javnih sredstava poreznih obveznika. Državna služba svojom neefikasnošću je definitivno jedna od rak rana bh. društva i aspolutno ne daje puni doprinos razvoju države i društva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.