SDP Gradačac

Husein Topčagić je upravljao “Skenderijom” kao svojom imovinom

Kada se neko navikne da lagodno živi od državnih para, teško ih se hoće odreći. Mnogi ne znaju da je sportska dvorana sa pratećim sadržajem dobro u općoj upotrebi tj. da je to državno – općinska imovina, kojom kao i ostalom općinskom imovinom upravlja Općinsko vijeće. Tako je daleke 2006.godine Općinsko vijeće dodijelilo sportsku dvoranu sa prataćim sadržajem firmi “Gradačački sajam”.

Firma Gradačački sajam je bilo dioničarsko drustvo gdje najveći procenat ima Husein Topcagić, čak 27 posto, ostali veći suvlasnici su: Mehmedalija Mahmutović, Muhamed Prnjat. Jasno je da je u to vrijeme Husein Topčagić i SDA je imala apsolutnu većinu u Općinskom vijeću Gradačac i na taj način su mogli donijeti bilo kakvu odluku. Upravo tada su donijeli odluku koja je krajnje štetna po Općinu Gradačac.

Vijeće je dalo “Skenderiju” firmi Gradačački sajam za mjesečnu kiriju u iznosu od 2.000 KM i obavezu da svakog mjeseca uloži dodatnih 2.000 KM. U ugovoru koji je potpisan između Općine Gradačac i Gradačačkog sajma u slučaju da zakupoprimac- Gradačački sajam želi da iznajmi objekte u Skenderiji trećim licima mora dobiti saglasnost od Općinskog vijeća Gradačac. Ista firma je upravljala “Skenderijom” i prije 2006.godine bez ičijeg odobrenja. Ove godine navršilo se tačno 20 godina kako je ova firma bjesomučno eksploatisala ovo dobro u općoj upotrebi.

Husein Topčagić je upravljao “Skenderijom” kao svojom imovinom, davao je u zakup trećim licima, naplaćivao pijačnu placarinu, izdavao termine u dvorani po enormnim cijenama, a kada mu zakupoprimci nisu odgovarali mijenjao ih je kao čarape.

Tako dok naši klubovi traže termine za dvoranu po Modrići, Pelagićevu, Srebreniku, Gradačački sajam, za velik novac iznajmljuje termine u komercijalne svrhe. Naravno za svaki iznajmljeni termin ne dobijete nikakvu potvrdu ili broj žiro računa ili fiskalni račun već se to sve radi na crno.

Drugi bitan izvor prihoda za Gradačački sajam jeste placarina od pijace koja je na mjesečnom nivou prelazila 10.000 KM i za tu placarinu nisu izdavani nikakvi legalni računi nego samo paragon blokovi. Kad su u pitanju prostorije u Skenderiji kao što je disco bar, dugogodišnji korisnik ove prostorije je Topčagićev bliži saradnik Bakir Mulahalilović – Bakero, desna ruka Huseina Topčagića, dobro se okoristila o ovu državnu imovinu.

Međutim kada je Topčagić uvidio da Bakiru dobro ide posao odlučio je da ga eliminiše i ubaci svog brata Nadira Topčagića. Ako se zna da je većinu radova na održavanju i rekonstrukciji radila firma “Džena” čiji je vlasnik drugi Husin brat Hasan Topčagić onda je jasno da je eksplatacija gradačačke Skenderije porodičan posao.