Ivo Komšić na sesiji Kruga 99

Hrvatsko pitanje u BiH ne može biti riješeno separatno

Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” smatra da hrvatsko pitanje ne može biti riješeno kao separatno pitanje u Bosni i Hercegovini već jedino i isključivo kao bosanskohercegovačko, u kojem će i Hrvati, kao i svi drugi građani i narodi u BiH imati apsolutno ravnopravan položaj na teritoriji cijele države.

Današnja sesija “Kruga 99” bila je o temi “Hrvatsko pitanje i federalizam”, čiji su uvodničari bili Adil Kulenović, bivši gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić.

Uzimajući u obzir stalne priče o ugroženosti pojedinih naroda, danas konkretno hrvatskog naroda, pred sud javnosti trebalo iznijeti jasne i konkretne činjenice u kom smislu je hrvatski narod ugrožen, istaknuto je na sesiji.

Komšić je podsjetio na nastanak ideje federalizacije BiH te napomenuo da je nastala početkom 1994. godine, a konačno definirana 6. februara na Saboru Hrvata BiH, organiziranom tokom rata u Sarajevu.

– Iza te ideje federalizacije stajale su tada gotovo sve hrvatske i katoličke institucije koje su imale svoja sjedišta u Sarajevu, kao i neke druge institucije i političke stranke iz BiH, ali i Hrvatske. Jedina politička stranka koja nije bila za takvo rješenje za BiH bila je Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i već formirana Hrvatska Republika Herceg Bosna – kazao je.

Značajnim Komšić smatra i to da je većina političkih stranaka iz Hrvatske, čak i veliki dio HDZ-a iz Hrvatske, stajao iza ideje federalizacije.

Za ideju federalizacije rekao je da ne dijeli državu već je decentralizira te da je to fleksibilno uređenje koje danas ima većina evropskih zemalja.

– To je praktično uređenje, jer omogućuje da federalne jedinice sa sebe prenose vlast i, ako hoće, određene nadležnosti na državu, ili da država spušta određene nadležnosti na federalne jedinice, koje onda mogu spuštati određeni dio svoje vlasti na lokalne zajednice – pojasnio je.

Suština je, kaže, u tome da su federalne jedinice dio federacije kao države, lojalne su toj državi te da imaju samo one nadležnosti koje im federalna država prenese.

Međutim, napomenuo je da se HDZ BiH, koji je nekad bio protiv, sada se zalaže za federalizaciju BiH.

– Ne znamo do kraja o čemu se tačno radi. Vrlo je zanimljiva ta evolucija u njihovom mišljenju, od otvorenog protivljenja i neprijateljskog stava o toj ideji, do ove propagande koja je vezana za neku novu federalnu koncepciju – kazao je Komišić.

Naglasio je da je potrebno vidjeti o čemu se radi, odnosno da li se radi na unaprjeđenju federalnog koncepta usvojenog u Vašingtonu ili o vraćanju na koncepciju federalizacije kojom bi se država etnički podijelila.

Komšić tvrdi da federalna koncepcija BiH ima svoj unutrašnji kvalitet te da vašingtonski sporazum nije iskorišten do kraja, jer je Federacija BiH u Vašingtonu zamišljena kao federalizacija cijele BiH.