Zekerijah Osmić

Hrvatski ambasador u BiH posjetio Ministarstvo obrane BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić je sa svojim zamjenicima Marinom Pendeš i Živkom Marjancem 14. januara 2014. godine u nastupnu posjetu primio hrvatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ivana Del Vecchia i vojnog atašea RH akreditovanog u BiH pukovnika Božu Vukasovića.

Slika

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić je sa svojim zamjenicima Marinom Pendeš i Živkom Marjancem 14. januara 2014. godine u nastupnu posjetu primio hrvatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ivana Del Vecchia i vojnog atašea RH akreditovanog u BiH pukovnika Božu Vukasovića.

Tokom prve posjete ambasadora Del Vecchia Ministarstvu odbrane BiH, delegacije su razgovarale o bilateralnoj odbrambenoj saradnji između dvije zemlje, implementaciji MAP-a te podršci R. Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Ministar Osmić je naglasio kako BiH i R. Hrvatska imaju izuzetno dobru odbrambenu saradnju i zahvalio na podršci koju RH pruža MO i OS BiH u oblasti obuke i školovanja.

U svom obraćanju je kao najznačajnije aktivnosti MO i OS BiH iznio proces reforme odbrane, stalno zanavljanje personala OS BiH s posebnim naglaskom na pilot projekat prijema oficira iz građanstva u OS BiH, učestvovanje u mirovnim misijama te pomoć OS BiH civilnim strukturama tokom prirodnih i drugih katastrofa.

Zamjenica Pendeš je istakla značaj saradnje između dvije zemlje od samog osnutka MO i OS BiH, s posebnim naglaskom na mogućnost obučavanja i školovanja pripadnika OS BiH u R. Hrvatskoj. Osvrnula se i na nedavnu posjetu Ministra odbrane R. Hrvatske BiH, koja dodatno ukazuje na značaj partnerstva i dobre saradnje BiH sa R. Hrvatskom. Na kraju je iznijela nadu i očekivanje da će R. Hrvatska kao članica EU i dalje pružati svoju potporu našoj zemlji pri ispunjavanju postavljenih uslova na putu ka NATO-u i EU.

Ambasador Del Vecchio je kazao da najveći uspjeh BiH jesu njene Oružane snage, koje učestvovanjem u mirovnim operacijama doprinose ugledu naše zemlje. Iskazao je također čvrstu podršku Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini i na njenom putu ka NATO-u i EU, ali i podršku u odbrambenoj oblasti, kazavši da RH želi razviti i proširiti partnerske odnose sa BiH.

Na koncu je ministar Osmić kazao kako je regionalna saradnja od izuzetnog značaja za sve zemlje iz regije, jer vrlo često imaju ograničavajuće resurse te da se mnogo može postići zajedničkim djelovanjem kroz regionalne inicijative.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.