Ministar odbrane BiH Zukan Helez

Hrvatska treba da podrži nastojanja da se EUFOR dalje vojno ojača

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio ministra odbrane Hrvatske Marija Banožića gdje je istakao da se on prema našoj zemlji ponaša državnički.

Helez je tako posebno zahvalio Banožiću na činjenici da se prema BiH ponaša državnički te da ne dolazi u našu zemlju “polunajavljeno”, kao što to čine neki drugi političari iz regije.

Ovom prigodom su Helez i Banožić potpisali i tehnički sporazum o unaprijeđenju dalje saradnje Ministarstva odbrane BiH i Hrvatske na polju izobrazbe vojnih i civilnih kadrova. Kako je istaknuto, time se realizira obostrano prihvaćena obveza sa zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministra BiH održane sredinom juna ove godine.

Glavna tema sastanka bila biletaralna vojna saradnja dvije zemlje, koja je u razgovorima obostrano ocijenjena izvrsnom. Posebno je naglašeno da je data saglasnost šefu Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava odbrane BiH i RH i Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) o realizaciji razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru (ASDE).

Time će Hrvatska s BiH dijeliti vojnu sliku u zračnom prostoru, što će biti inicijalni korak u budućoj integraciji sistema nadzora i zaštite zračnog prostora BiH u jedinstveni euroatlantski sistem. Ministar Helez je istaknuo veliki značaj vojnog školovanja kadeta i pripadnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) u Zagrebu te zahvalio ministru Banožiću na toj vrsti podrške.

Na HVU se školovalo značajan broj kadeta i djelatnih vojnih osoba iz BiH, a trenutačno se školuje još 18 kadeta i sedam djelatnih vojnih osoba. On je posebno zahvalio Hrvatskoj na međusobnoj saradnji i pomoći u situacijama prirodnih katastrofa i velikih požara. Naglasio je da je podrška Hrvatske uvijek glasna po pitanju članstva BiH u NATO-u i EU. Zahvalio je i na podršci Hrvatske pri usuglašavanju NATO- vog paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB), te dodao da bi svaka pomoć Hrvatske daljem opremanju OS BiH bila dobrodošla.

“Bilateralna vojna saradnja je intenzivna i odvija se na svim nivoima – od taktičke do strategijske. Cijeneći naše vanjskopolitičke ciljeve u procesu euroatlantskih integracija te činjenicu da je Hrvatska članica i EU i NATO-a, te da pripadamo jedinstvenom geopolitičkom prostoru, koji dijeli iste ili vrlo slične sigurnosne prijetnje, rizike i izazove, djelotvorna i kontinuirana saradnja u oblasti odbrane i sigurnosti jedini je pravi odgovor na te izazove i put za ostvarenje naših partikularnih i zajedničkih strateških ciljeva”, kazao je Helez.

Svi su se sagovornici složili da je za mir i stabilnost važno nastaviti mandat EUFOR-a u BiH, a Helez je zamolio kolegu Banožića da podrži nastojanja da se EUFOR dalje vojno ojača. Na sastanku je konstatirano i da je međusobna saradnja važna i u suočavanju sa izazovima koje za regiju donosi oružani sukob u Ukrajini, kao i u suočavanju s različitim hibridnim i kibernetičkim prijetnjama.

U razgovoru su sudjelovali i ambasador Hrvatske Ivan Sabolić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i odbrambenu saradnju MORH-a Igor Gabrić, šefovi kabineta ministra odbrane i oba zamjenika ministra odbrane BiH i ostali saradnici.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.