BiH nije teritorija Hrvatske

Hrvatska nema nikakva prava nad Bosnom i Hercegovinom

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje nastavak agresivnog uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem Dekleracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, Sabor Republike Hrvatske narušio je Dejtonski mirovni sporazum, što je zapravo samo formalna potvrda činjenice da Hrvatska nije odustala od destruktivne politike prema Bosni i Hercegovini.

SDP poziva Republiku Hrvatsku da sa BiH vodi dijalog o otvorenim pitanjima na ravnopravnim osnovama, poštujući suverenitet i međunarodni suvjektivitet BiH, u skladu sa odredbama Povelje Ujedinjenih nacija. Republika Hrvatska, kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, ima obavezu poštivati puni suverenitet BiH, što podrazumijeva i neuplitanje organa susjedne države u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Vlast Republike Hrvatske mora prestati tretirati Bosnu i Hercegovinu kao teritoriju na koju, kao susjedna država, polaže neka prava. Nikakva prava Hrvatska, niti bilo koja druga država, nema na prostoru Bosne i Hercegovine.

Tražimo od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da bez odlaganja reagiraju na ovaj potez Sabora Hrvatske i da sa narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma upoznaju sve garante ovog Sporazuma. Mi, u SDP-u, nikada nećemo pristati na bilo kakve daljnje podjele i segregaciju unutar Bosne i Hercegovine. Žalosno je i zabrinjavajuće da baš to od Bosne i Hercegovine traži susjedna Hrvatska, koja je članica Evropske unije.

U Evropskoj uniji nema mjesta za dvije škole pod jednim krovom, nema mjesta za zabranu kandidovanja ili biranja građanima samo na osnovu njihove etničke pripadnosti, kao što nema mjesta ni za slavljenje onih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat ili osiguravanje utočišta onima koji se sumnjiče ili su osuđeni za ratne zločine. Krajnje je vrijeme da vlast Republike Hrvatske prestane biti talac nazadne politike HDZ BiH.

Umjesto miješanja u unutrašnje poslove BiH, vrijeme je da vlast u Hrvatskoj ispoštuje svoje međunarodne obaveze i vrati imovinu Bosne i Hercegovine vrijednu milijarde KM, kao što je Bosna i Hercegovina vratila Hrvatskoj, te da prestane koristiti hidropotencijal Buškog jezera bez plaćanja naknade, te osigura Bosni i Hercegovini slobodan pristup otvorenom moru, umjesto što to uporno zabranjuje i nastoji blokirati izgradnjom Pelješkog mosta.

Bilo bi dobro da vlast u Hrvatskoj ponudi odgovore sa kojim ciljem je stavila javni državni poštanski sistem u funkciju falsificiranja podataka o prebivalištu birača za Opće izbore u Bosni i Hercegovini ili možda objašnjenje zašto želi izgraditi odlagalište nuklearnog otpada uz granicu sa BiH, čime ugrožava sigurnost i zdravlje građana obje države.

Umjesto toga, na sceni imamo intenzivirano poricanje istorijskih činjenica i dodatnu radikalizaciju političkih prilika u Hrvatskoj na štetu međusobnih odnosa dvije države. Nadamo se da će u Republici Hrvatskoj konačno sazreti svijest o nužnom uspostavljanju odnosa između dvije države na ravnopravnim i prijateljskim principima, a ne na principu nametanja jednostranih odluka i demonstracija sile.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.