Dio intervjua Damira Marjanovića za hrvatski Nacional

Hrvat sam, ali moja će stranka na izborima u BiH podržati Bošnjaka Denisa Bećirovića iz SDP-a

Damir Marjanović, jedan od čelnika novoosnovanog Pokreta za nove generacije, otkriva zašto su se odlučili kandidirati Bošnjaka za člana Predsjedništva BiH te hoće li taj politički potez omogućiti pobjedu Dragana Čovića nad Željkom Komšićem kao predstavnikom Hrvata

Damir Marjanović, Hrvat u Bosni i Hercegovini, genetičar po struci, ali i jedan od čelnika novoosnovanog Pokreta za nove generacije u Sarajevu, u razgovoru za Nacional govori zašto će njegova novoosnovana stranka na izborima u listopadu ove godine za člana Predsjedništva BiH kao kandidata podržati Denisa Bećirovića iz SDP-a, Bošnjaka po nacionalnosti. Upravo zbog Bećirovićeve kandidature na sljedećim izborima moglo bi se dogoditi da kao Hrvat u Predsjedništvo BiH uđe Dragan Čović iz HDZ-a BiH, a ne aktualni član Predsjedništva Željko Komšić. Bošnjaci će ovaj put svoje glasove nastojati više koncentrirati oko kandidata iz SDA, stranke Bakira Izetbegovića. Marjanović je bio i jedan od osnivača Demokratske fronte sa Željkom Komšićem, ali se s njim kasnije razišao. Pet godina kasnije bio je pozvan u Našu stranku, a na izborima 2018. godine s njom je osvojio više od 13.000 glasova kao nositelj kantonalne liste. I tu je stranku napustio krajem 2019. godine, od kada je nastavio djelovati kao neovisni zastupnik.

Damir Marjanović je redoviti sveučilišni profesor u Sarajevu, a bio je i dugogodišnji voditelj Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu. Za znanstvenika godine u Bosni i Hercegovini bio je proglašen 2011. godine, a znanstveni je suradnik i na Institutu za antropološka istraživanja u Zagrebu. Kao stručnjaka za forenzičku genetiku angažirao ga je i OESS na Kosovu, član je i Međunarodne komisije za nestale osobe u Bosni i Hercegovini, a radio je i za Institut Ruđer Bošković u Zagrebu i Genos, znanstveno poduzeće u Hrvatskoj.

NACIONAL: Vaš Pokret za nove generacije podržat će na jesen profesora Denisa Bećirovića iz SDP-a na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a rekli ste da sada samo čekate da vas optuže da Bošnjacima želite izabrati člana Predsjedništva BiH, kao što se Hrvati iz HDZ-u BiH bune što im Bošnjaci biraju člana Predsjedništva u liku Željka Komšića. Zašto se ste to rekli?

To je bila šala, a ta šala je upravo prikaz besmisla ovih prepucavanja, a rekao sam to s određenom dozom sarkazma. Zašto? Zato što političke elite pred izbore pokušavaju u prvi plan staviti osobne interese i proizvode umjetne krize, a to rade već 30 godina. U Bosni i Hercegovini ne postoje tri strane, nego samo dvije strane. Politička elita i obični građani. Politička elita čini sve da ostane na vlasti, a vjerujete da se oni međusobno dobro razumiju.

NACIONAL: Tko je kandidat za Predsjedništvo BiH vašeg Pokreta za nove generacije?

Naš Pokret za nove generacije pokazuje da se želimo fokusirati na probleme sadašnjosti i budućnosti, a da prošlost polako prepuštamo povjesničarima. Na izborima za Predsjedništvo BiH podržat ćemo Denisa Bećirevića iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. On je Bošnjak, a ima političku iskustvo u parlamentu i ono što je bitno je da on, kao i svi članovi Predsjedništva BiH, na diplomatskom planu podjednako mora zastupati interese Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih ostalih građana. Predsjedništvo BiH ima najbitniju ingerenciju, a to je međunarodni rejting Bosne i Hercegovine. Zato svaki član Predsjedništva, bez obzira na to koje je nacije, mora raditi u interesu svih Bosanaca i Hercegovaca. To sam i rekao u govoru da to očekujemo od osobe koju podržavamo. Napomenuo sam da Bećirović kao profesor nosi dvostruki teret da to ostvari jer treba nakon svega pogledati svoje studente u oči, baš kao i ja, i reći da je dao sve od sebe, baš kako mi učimo mlade generacije.

NACIONAL: Zvučite kao Bogić Bogićević kada je govorio u ožujku 2019. godine u Zagrebu zašto kao član Predsjedništva SFRJ nije glasao za uvođenje izvanrednog stanja uoči raspada Jugoslavije. On nije glasao za intervenciju vojske upravo razumijevajući svoju ulogu kao predstavnika svih triju naroda u Bosni i Hercegovini u najvišem organu vlasti bivše države.

Imam tu čast da smo Bogićević i ja dobri prijatelji. Uživao sam čitajući političku ispovijest Bogića Bogićevića u Nacionalu. Dijelim s njim stavove. Kada pogledate Ustav BiH i ingerencije Predsjedništva kao kolektivnog organa, vidjet ćete da od devet ingerencija pet se odnosi na rejting Bosne i Hercegovine u međunarodnoj zajednici. Tu je i sklapanje međunarodnih ugovora koji bi trebali donijeti korist Bosni i Hercegovini. Članovi Predsjedništva bez obzira iz kojeg konstitutivnog naroda dolazili, svojim poslom za koji su dobro plaćeni moraju se zalagati za cijelu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, iako ovaj koncept tročlanog Predsjedništva nije dobar.

NACIONAL: Kakav koncept Predsjedništva smatrate boljim?

Problem je u tome što je taj koncept više kamen spoticanja nego rješenje.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.