Hitno zaustaviti enorman rast cijena osnovnih životnih namirnica

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Vladu Federacije BiH, kao i nadležne federalne inspekcijske službe, da hitno zaustave divljanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji.

Iako smo svjedoci da je tokom ove godine došlo do porasta cijene namirnica koje čine osnovu potrošačke korpe bosanskohercegovačkih građana, evidentno je da su neki od proizvođača i distributera iskoristili prolaznu krizu na svjetskom tržištu, kako bi držali vještački napuhane cijene.

Ovakve enormno napuhane cijene se negativno održavaju na kućni budžet prosječnog kućanstva. Nekontroliran rast cijena osnovnih životnih namirnica poput jaja, brašna i jestivog ulja, te u posljednje vrijeme pilećeg mesa, koje se može porediti sa cijenama najboljih mesnih proizvoda od junetine ili teletine, predstavljaju direktan udar na životni standard građana.

Iako je Vlada FBiH u proteklom periodu prema ovakvom divljanju cijena imala reakcije u vidu blagog inspekcijskog nadzora, apelujemo da se one pojačaju i da se maksimalno kazne maloprodajni lovci u mutnom, jer pokušavaju ostvariti ekstra profit na građanima.

To je najmanje što Vlada, opterećena brojnim aferama sa sudskim epilogom, može uraditi za građane.

Naime, potpuno je jasno da Vlada FBiH nema namjeru preduzimanja bilo kakvih mjera na popravljanju statusa radnika i penzionera kroz povećanje plaća ili penzija.

Ako je to već tako, pozivamo ih da pokušaju ublažiti štetu i bar djelimično sprati ljagu koju su stekli brojnim koruptivnim aferama, zbog čega su izloženi brojnim istragama i sudskim procesima.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu