GO SDP Mostar

Hitno zakazati tematsku sjednicu o Uborku!

Gradski odbor SDP BiH Mostar i Kantonalni odbor SDP BiH HNK traže od predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića da hitno, bez odlaganja, sazove tematsku sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara vezanu za mostarsku deponiju ‘Uborak’.

Podsjećamo javnost da je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara vijećnik SDP-a Sanel Žuljević uputio inicijativu za održavanjem ove sjednice.

Također, krajem prošlog tjedna i Udruženje građana “Jer nas se tiče“ uputilo je inicijativu za održavanjem tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara na temu rješavanja pitanja odlaganja otpada, kao i konačno zatvaranje i saniranje postojeće deponije Uborak, te njezino izmještanje na novu lokaciju.

Smatramo da nema razloga za bilo kakvim odgađanjem zakazivanja tematske sjednice.

Potpuno je jasno da se problem ‘Uborka’ neće riješiti jednom sjednicom Gradskog vijeća Grada Mostara, te da će se vjerovatno ova sjednica održavati u više nastavaka. Zbog toga, nemam nikakvog razloga da rasprava o ovoj gorućoj temi na Gradskom vijeću Grada Mostara ne započne odmah.

Također, KO SDP BiH HNK od ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona zahtjeva da javnu raspravu o Planu upravljanja otpadom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona za period 2021.-2026. godina odgodi do završetka tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara kako bi se u nju mogli uključiti i zaključci Gradskog vijeće Grada Mostara.

Podsjećamo da je ovo ministarstvo kao krajnji rok za dostavu primjedbi, mišljenja i prijedloga postavilo 12. mart ove godine, uz obavijest da se neće održati prava javna rasprava već se dokumenti mogu poslati samo poštom, putem e-maila ili faksa.

Smatramo nedopustivim da se Gradskom vijeću Grada Mostara, zbog važnosti deponije ‘Uborak’ za sve građane Mostara i HNK, na ovakav način faktički onemogući dostavljanje prijedloga na Izrada Plana upravljanja otpadom za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu