Hitno ukinuti mjeru par-nepar i sazvati vanrednu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo

Građanke i građani Kantona Sarajevo se posebno u zimskim mjesecima suočavaju sa enormnim zagađenjem zraka i cjelokupne životne sredine, što je posljedica nedostatka bilo kakve vizije razvoja Kantona Sarajevo, pogotovo u oblasti ekologije i zaštite zdravlja ljudi, a koju bi kantonalna Vlada morala imati.

Vlada Kantona Sarajevo toleriše bespravnu gradnju, zagađenje zraka, vode i tla, ignoriše očajno stanje infrastrukture i u tim okolnostima donosi nerazumne, parcijalne i improvizirane mjere, poput zabrane saobraćaja vozilima po sistemu „par-nepar“.

Da li je moguće da prilikom donošenja ovakve odluke niko u Vladi Kantona nije pogledao u kalendar čime je naše građane koji slave Božić, doveo u situaciju da ne mogu proslaviti svoj praznik sa svojim najdražima?! Ili ih jednostavno nije bilo briga?

Posebno je apsurdno što se ovakva krupna mjera donosi paušalno, bez bilo kakve analize o tome u kojoj mjeri osobna vozila doprinose zagađenju zraka. Za Vladu Kantona Sarajevo izgleda je ključni faktor zagađenja parni ili neparni broj registarskih tablica, a ne stanje i starost vozila u Kantonu, pa se pogonski motori koji zadovoljavaju ekološke norme i oni ispod norme Euro3 stavljaju u isti koš.

Za Vladu Kantona Sarajevo izgleda nije problem ni to što građani Kantona nemaju pristup ekološki prihvatljim energentima po razumnim cijenama, pa ih nastavlja pljačkati neprimjerenim cijenama plina i električne energije, što doprinosi povećanom korištenju uglja loše kvalitete, mazuta itd.

Zato je Vlada Kantona Sarajevo dužna građanima Sarajeva pojasniti da li su kantonalne inspekcije u toku ljeta i jeseni spriječile prodaju uglja loše kvalitete na teritoriji kantona, zbog čega nisu subvencionisanjem ekoloških energenata u sistemima grijanja spriječili kontinuirano trovanje građana, a naročito najosjetljivijih kategorija, djece i starih? Zbog čega u danima najvećeg zagađenja nije osiguran besplatan prevoz na naše planine za ove kategorije društva?

Vlada Kantona je dužna objasniti zbog čega nije blagvremeno informisala javnost o pripremi ove odluke, kako bi se i građani i privredni subjekti mogli na vrijeme pripremiti i izbjeći ekonomske štete koje su ovom odlukom nanesene.

Stoga, tražimo od Vlade Kantona Sarajevo da se ova nerazumna odluka stavi van snage i hitno sazove Skupština Kantona koja bi donijela obuhvatnije i razumnije odluke na temelju preporuka stručnjaka, a ne nekoliko nekompetentnih pojedinaca iz Vlade Kantona Sarajevo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.