Hitno saobraćajno odblokirati Tuzlanski kanton

O nastavku aktivnosti kojim Vlada Tuzlanskog kantona nastoji razbiti saobraćajnu blokadu i poboljšati prohodnost cesta Tuzlanskog kantona razgovarali su danas premijer TK Kadrija Hodžić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem, direktorom Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo Ljubom Pravdićem i predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli Danijelom Nikolićem.

„Mi nemamo čak ni metar brze ceste ili autoceste“, kazao je ovom prilikom premijer Hodžić dodajući da ovih 5 mjeseci kako su na vlasti imaju stalne dogovore sa premijerom Vlade FBiH. „Pokušavamo da napravimo prioritete da što brže dođemo do projekata. Ova posjeta sada je napravljena da govorimo o završetku projekata proširenja saobraćajne trase Tuzla – Sarajevo. Da govorimo o ovoj zaobilaznici Šićki Brod – Đurđevik i sada će ići prvi lot od 5 kilometara. Ova i naredna godina bit će vrlo intenzivne u pravljenju projekata i prvih metara puta“, kazao je premijer Hodžić.

Sastanak je bio prilika za razmjenu informacija koji su to projekti na području TK u toku a koji će biti realizirani početkom iduće godine. „Svjesni smo da je Tuzlanski kanton itekako zapostavljen što se tiče prometne infrastrukture a daje veliki doprinos u punjenju proračuna i svih onih sredstava koje se koriste za cestovnu infrastrukturu i na taj način želimo dati jedan obol da se to pravednije rasporedi“, kazao je federalni ministar Lasić akcentirajući spajanja brze ceste, odnosno dijela autoceste od Žepča preko Tuzle ka Brčkom.

Ovom je prilikom naglašeno da imovinsko-pravni odnosi često koče proceduru koja je i inače, od početnog projekta, urbanističke dozvole, osiguravanja sredstava do prvih mašina na radilištu, veoma duga. „Jedan od najznačajnijih projekata u TK je realizacija projekta Šićki Brod – Đurđevik koji implementiramo iz sredstava kapitalnih investicija Vlade FBiH“, kazao je direktor JP Ceste FBiH Pravdić naglasivši da će početkom 7. mjeseca raspisati natječaj za obilaznicu Živinica u dužini od 5,5 km.

„Projekat je završen i ukoliko se na vrijeme završe imovinsko-pravni odnosi ćemo i mi završiti postupak izbora najpovoljnijeg izvođača i u ovom dijelu godine započeti radove. Pralelno se radi na izradi idejnih projekata a poslije toga i glavnih na preostala dva lota: Šićki Brod – Živinice i Živinice – Đurđevik. Vlada FBiH će nastaviti sa tim investiranjem i finansiranjem“ izjavio je direktor Pravdić.

 

Nakon što su gosti pohvalili rad Aerodroma Tuzla kao primjer kako treba raditi, ministar Bešić je govorio o povezivanju ovog saobraćajnog čvora na magistralni put te o mogućnostima prekategorizacije nekih cesta na području TK.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.