KO SDP Sarajevo

Hitno pronaći zajedničko rješenje za održavanje ovogodišnjeg Jazz Fest-a

Imajući u vidu da je Jazz Fest jedan od najznačajnijih tradicionalnih kulturnih događaja, kako u Sarajevu tako i u cijeloj regiji, Sarajevski SDP smatra da Vlada KS, Ministarstvo kulture i sporta i Jazz Fest trebaju i moraju naći zajedničko rješenje kako ovaj događaj ne bi bio otkazan.

Otkazivanje nikome ne ide u prilog, a pogotovo ne kulturnoj sceni koja zbog pandemije već egzistira u jako reduciranoj formi.

Prostora, vremena, ali i sredstava ne nedostaje. Vrijeme pred nama će pokazati da li nedostaje dobre volje. Ovim putem pozivamo sve aktere na smirivanje strasti i rješavanje problema u najboljem interesu građanki i građana Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i cijele regije, a po nama jedino ispravno rješenje je da se Jazz Fest održi.

Ukoliko organizatori Jazz Fest pristaju da zajedno iznađemo rješenje za održavanje ovog značajnog festivala, kadrovi Sarajevskog SDP-a u općinama, Gradskoj upravi i Vladi Kantona Sarajevo će dati svoj doprinos i biti dio rješenja.

Želimo naglasiti da mi u Sarajevskom SDP-u ovaj problem ne vidimo kao problem u radu jednog ministra, niti kao proceduralni problem. Ovdje se radi o potpunom nedostatku sistema, i preuzimamo manji dio naše odgovornosti zbog činjenice da još uvijek nisu realizovana obećanja data u koalicionom sporazumu iz oblasti kulture i sporta.

Vlada Kantona Sarajevo mora ozbiljnije pristupiti reformama u ovoj oblasti, a ne samo nastavljati dosadašnje prakse.