Forum seniora SDP BiH

Hitno povećati iznos najniže penzije u FBiH

Forum seniora SDP BiH smatra da je federalna Vlada, donošenjem dvije uredbe  u periodu od šest mjeseici, da se uz penziju isplati jednokratna novčana pomoć (uz julsku i decembarsku penziju 2021.godine), „u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19“, predstavlja pokazatelj nesposobnosti i socijalne neosjetljivosti za kreiranje adekvatnog odgovora na krize kojim će osigurati egzistenciju penzionera bez vječitog straha i neizvjesnosti.

Krajnje je nemoralno, nehumano i nedopustivo zadržavanje visine penzija na nivou dostignutom decembra 2020. godine (i to nakon usklađivanja sa rastom BDP u visini od 2,8 posto)  i uporno pojašnjavanje da i pored izražene tendencije rasta troškova života, u 2021.godini nije postojala zakonska mogućnost usklađivanja-povećanja penzija (zbog neostvarenog rasta BDP) , te da nije moglo biti ni vanrednog, ni redovnog usklađivanja penzija dok se zakonski uslovi ne promijene.

Također, nemoralno, nehumano i nedopustivo je ignorisanje zahtjeva penzionera za povećanjem penzija i prijedloga drugih subjekata za donošenje programa poboljšanja materijalnog položaja penzionera u uslovima pandemije, te čekanje na okončanje parlamentarne procedure za izmjenu zakona i nijemo posmatranje preživljavanja najugroženije populacije građana Federacije, posebno penzionera sa najnižom penzijom.

Forum seniora SDP BiH smatra da na odnos federalne Vlade prema materijalnom položaju penzionera treba odgovoriti odlučnim nastavkom borbe za dostojanstvo, te da je posebno nužno hitno spriječiti posljedice teškog materijalnog položaja penzionera sa najnižom penzijom.

Stoga, Forum seniora poziva federalnu Vladu na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem da hitno, primjenom stava (3) člana 81 Zakona o PIO/MIO, posebnom odlukom utvrdi povećanje iznosa najniže penzije- do stope rasta bruto društvenog proizvoda u predhodnoj godini, za čije ostvarenje (5%) se grlato hvali.

Imajući u vidu da je zakonski prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o PIO/MIO, prije skoro dva mjeseca, usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Forum seniora SDP BiH poziva vladajuću parlamentarnu većinu da što prije obezbijede provođenje zakonske procedure razmatranja i usvajanja navedenog zakonskog prijedloga Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kako bi se njegovim objavljivanjem i stupanjem na snagu, mogli primjeniti fleksibilniji kriteriji za usklađivanje rasta penzija primjereni njihovim ekonomskim i socijalnim uslovima života, rastu ekonomije i cijena životnih namirnica.

Iako je premijer Novalić u nastupu 2022.godine poručivao da “ imamo rast cijena, ali s druge strane imamo rast ekonomije………vanredno ćemo gledati da najniže penzije dignemo tako na nivo veći nego što je do sada bila minimalna plata 403 KM. Naša intencija je da bude 425 ili 430 KM”, nastavljena je isplata penzija na nivou decembra 2020.godine.

Penziju za decembar 2021.godine primilo je 429.545 korisnika. Prosječnu samostalnu penziju koja je iznosila 489,70 KM, primilo je 355.210 korisnika. Zajamčena penzija iznosi 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Najnižu penziju u  iznosu od  382,18 KM, dobilo je blizu 175.000 penzionera (na liniji siromaštva), dok je penziju ispod iznosa najniže penzije primilo blizu 78.000  korisnika. Navedeni podaci potvrđuju da ukuno 252.000 penzionera ili 65% svih penzionera živi na granici ili ispod linije siromaštva.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2020. Godine, dostigla je visinu od 1.863,47 KM (minimalni troškovi života četveročlane porodice), a visina potrošačke korpe u aprilu 2021. godine je dostigla je iznos od 2.083, 56 KM, što znači da su rasle cijene svih proizvoda koji čine potrošačku korpu..

Prema izračunu ekonomskih stručnjaka, penzioneri imaju na raspolaganju između 12 i 14 konvertibilnih maraka (6-7 eura) dnevno tokom 30 dana, a od kojih trebaju platiti režije i lijekove, a tek onda ono što im ostane, iskoristiti za hranu. To je na granici socijalnog minimuma.

Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto, poručeno je iz udruženja potrošača.

Forum seniora SDP BiH smatra da navedeni podaci o kretanju cijena i prognoze za naredni period, ukazuju na nužnost i potrebu hitnog spriječavanja  posljedica teškog materijalnog položaja penzionera sa najnižom penzijom.

Činjenica da Budžet Federacije za 2022.godinu nije usvojen i da se u Domu naroda čeka donošenje Odluke o privremenom finansiranju do 31.marta, ne može biti izgovor za nedonošenje odluke o povećanju najniže penzije niti može amnestirati federalnu Vladu od odgovornosti za stanje u koje su dovedene ranjive kategorije građana Federacije, zbog kašnjenja u donošenju Budžeta Federacije BIH.

Stvar je određivanja prioriteta u rasposjeli raspoloživih sredstava, Na koncu, menadžment Federalnog zavoda PIO/MIO, je ustvrdio „da sredstava za povećanje penzija ima“.

U ime socijalne pravde i života dostojnog čovjeku, Forum seniora SDP BiH, poziva premijera federalne Vlade Fadila Novalića da preuzme odgovornost za posljedice koje mogu nastupiti daljnjim ćutanjem i penzionerima sa najnižim penzijama osigura egzistenciju koja neće biti vječiti strah i neizvjesnost.

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.