Bećirović za austrijski Der Standard

Hitno pojačati snage EUFOR-au BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u uglednom austrijskom nezavisnom listu Der Standard govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja predsjednika organa bh. entiteta RS, dosadašnjem angažmanu i produženju misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kao i ulozi misije ALTHEA u očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i regiji Zapadnog Balkana.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je, između ostalog, u Der Standardu poručio sljedeće:

„Dosadašnje angažovanje EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, naročito u pogledu podrške u održavanju sigurnog i mirnog okruženja bilo je od značaja za stabilan politički, ekonomski i društveni razvitak države Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu novonastale geopolitičke okolnosti, izazvane brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu, potvrdilo se izrazito važnim i opravdanim donošenje odluke o produženju misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Bitnim se pokazao i izvršni mandat misije ALTHEA koji je od velikog značaja za mir, sigurnost i stabilnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i regiji Zapadnog Balkana. NATO je u Dejtonu međunarodnim ugovorom dobio jasnu zadaću očuvanja mira u Bosni i Hercegovini. To se trenutno realizuje putem misije EUFOR-a. Prema sporazumu, ove snage, između ostalog, imaju mandat da osiguraju mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, kao i da zaustave sve destruktivne snage koje ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, uz široka ovlaštenja koja uključuju i upotrebu neophodne sile, kada je to potrebno.

Nažalost, sigurnost i mir u Bosni i Hercegovini ozbiljno ugrožava opasna proruska i separatistička politika predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. On je otvoreno započeo antidejtonsko i protuustavno razbijanje države Bosne i Hercegovine. Mir u Bosni i Hercegovini i regiji je ozbiljno ugrožen. Zadnji je čas da se zaustavi širenje ukrajinske krize na teritoriju države Bosne i Hercegovine, a time i na jugoistok Evrope. Imajući u vidu najnovije opasne antiustavne odluke organa entiteta Republika Srpska, s ciljem pravovremenog djelovanja i preveniranja mogućih negativnih posljedica, te očuvanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, od izuzetne je važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, u što kraćem vremenskom roku. Smatram da bi nove trupe EUFOR-a trebalo primarno rasporediti u Brčko Distriktu BiH, kao i na drugim strateškim područjima”, rekao je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.