Irfan Čengić

Hitno ispraviti nepravdu prema borcima u FBiH

U okviru programa “Podrške političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH” podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementiranog od strane Nacionalnog demokratskog instituta, realizuje niz “aktuelnih časova s parlamentarcima i parlamentarkama” gdje građani imaju priliku postavljati pitanja izabranim dužnosnicima.

Na “Aktuelnom času” u Općini Ilijaš su bili prisutni Irfan Čengić zastupnik u Parlamentu FBiH i Edita Velić zastupnica u Skupštini BPK.

Čengić se u svom odgovoru, između ostalog, dotakao izmjena i dopuna zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju u dijelu boračkog staža kojim se koficijent sa 0,5 boda vraća na jedan bod za svaku godinu provedenu u odbrani, kao i dobna granica za odlazak u penziju smanjuje sa 62 na 58 godina.

“Ova nepravda se nije pojavila sama od sebe, 2018. godine novim zakonom o PIO Vlada FBiH i stranke koje su joj dale podršku u Parlamentu FBiH su uvele ovu nepravdu. Iste godine je odbijen amandman SDP-a na zakon da se ova nepravda ne nađe u zakonu. Nakon toga je kolegica Azra Hadžić predložila izmjene zakona, ali je većina razvlačila parlamentarnom procrdurom. Sve moje zastupničke inicijative, pitanja i diskusije su bile ignorisane. Nakon svega kolega iz SDA Zijat Mušić je predložio izmjene zakona, Vlada FBiH je dala negativno mišljenje i na njegov zakon, ali Mušić nije odustao od glasanja i dobio je jednoglasnu podršku svih kolega u Predstavničkom domu”, podsjetio je Čengić u svom odgovoru građanima Ilijaša.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu