Irfan Čengić

Hitno ispraviti nepravdu prema borcima u FBiH

U okviru programa “Podrške političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH” podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementiranog od strane Nacionalnog demokratskog instituta, realizuje niz “aktuelnih časova s parlamentarcima i parlamentarkama” gdje građani imaju priliku postavljati pitanja izabranim dužnosnicima.

Na “Aktuelnom času” u Općini Ilijaš su bili prisutni Irfan Čengić zastupnik u Parlamentu FBiH i Edita Velić zastupnica u Skupštini BPK.

Čengić se u svom odgovoru, između ostalog, dotakao izmjena i dopuna zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju u dijelu boračkog staža kojim se koficijent sa 0,5 boda vraća na jedan bod za svaku godinu provedenu u odbrani, kao i dobna granica za odlazak u penziju smanjuje sa 62 na 58 godina.

“Ova nepravda se nije pojavila sama od sebe, 2018. godine novim zakonom o PIO Vlada FBiH i stranke koje su joj dale podršku u Parlamentu FBiH su uvele ovu nepravdu. Iste godine je odbijen amandman SDP-a na zakon da se ova nepravda ne nađe u zakonu. Nakon toga je kolegica Azra Hadžić predložila izmjene zakona, ali je većina razvlačila parlamentarnom procrdurom. Sve moje zastupničke inicijative, pitanja i diskusije su bile ignorisane. Nakon svega kolega iz SDA Zijat Mušić je predložio izmjene zakona, Vlada FBiH je dala negativno mišljenje i na njegov zakon, ali Mušić nije odustao od glasanja i dobio je jednoglasnu podršku svih kolega u Predstavničkom domu”, podsjetio je Čengić u svom odgovoru građanima Ilijaša.