Jasmina Zubić

Hitno donijeti stav o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakonu o stečajnom postupku koji je radnicima trebao omogućiti isplatu zarađenih plata

Zastupnica SDP BiH u Federalnom parlamentu Jasmina Zubić dostavila je pismo Federalnom ministarstvu pravde, odnosno ministru Joziću kojim traži hitan stav vezano za tumačenje početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku, jer su se u javnosti pojavile informacije da se odredbe objavljenog Zakona ne odnose na radnike koji su se zatekli u stečajnom postupku, a koji je radnicima trebao omogućiti isplatu zarađenih plata i svih naknada na koje već predugo čekaju.

„Poštovani ministre, gospodine Jozić, molim Vas za hitan stav vezano za tumačenje početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku koji je objavljen u Sl. nov. 52/18. dana 4. 7. 2018. godine, a kojem su se radnici koji su se zatekli u stečajnom postupku, neizmjerno obradovali.

Međutim, u javnosti se pojavila informacija da pojedini stečajni upravnici tumače da se odredbe objavljenog Zakona ne odnose na radnike koji su se zatekli u stečajnom postupku, iako je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečajnom postupku donesen na osnovu Presude Ustavnog suda broj: 27/15 od 23. 3 2016. god., objavljene u Sl. nov: 4/17 dana 20. 1. 2017. god. Sud je konačnom i obavezujućom presudom utvrdio da su član 33. i 40 .Zakona o stečajnom postupku u nesaglasnosti sa Ustavom FED. BiH i obavezao Parlament Fedreacije BIH DA BEZ ODLAGANJA pristupi izvršenju Presude suda, tako da se odredbe koje su neustavne, eliminišu iz osporenog zakona i predlože odredbe zakona koje su saglasne sa Ustavom FBiH.

Zanimljivo je da su pojedini stečajni upravnici postupali po Presudi suda i na ispitnim i izvještajnim ročištima nad stečajnim dužnikom, u tabeli priznatih i osporenih potraživanja ostavljali prazan stubac višeg isplatnog reda, uz obrazloženje da će se potraživanja radnika priznati nakon donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku, odnosno nakon usklađivanja Zakona o stečajnom postupku sa Presudom Ustavnog suda. Nejasno je da su primjenjivali Presudu i obustavljali i dugovanja radnicima u iznosima prema osporenim odredbama, a sad negiraju primjenu usklađenog zakona od trenutka pravosnažnosti Presude.

Stoga Vas molim za hitan stav kako bi konačno radnicima bilo omogućeno da naplate zarađena potraživanja iz radnog odnosa na koja već predugo čekaju“, navodi se u pismu.

Visoko.co.ba

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.