Forum seniora SDP BiH

Hitno donijeti program poboljšanja materijalnog položaja penzionera

Odnos federalne Vlade, na čelu sa Fadilom Novalićem, prema penzionerima u periodu pandemije virusa Covid 19, je pokazao potpuni neostatak političkog, stručnog i moralnog kredibiliteta da upravlja zdravstvenom krizom i uređuje odnose u svim društvenim oblastima koje su pogođene krizom.

Ne samo da federalna Vlada na čelu sa premijerom Novalićem, poduzimanjem neučinkovitih mjera, nije osigurala odvijenje ekonomskih aktivnosti i rast BDP u prošloj godini, nego nije ništa poduzela na obezbijeđenju uslova za usklađivanje penzija sa rastom troškova života i iznalaženju mogućnosti za poboljšanje statusa penzionera, te očuvanju digniteta ove populacije, kako je zaključeno na sastanku održanom 27.3.2021. godine.

Stoga Forum seniora SDP BiH poziva premijera i resorno federalno Ministarstvo da u najkraćem roku ( po hitnom postupku), donesu program mjera za poboljšanje materijalnog položaja penzionera.

Također, pozivamo Savez udruženja penzionera Federacije i Sindikat penzionera, da u komunikaciji sa vladinim institucijama, prestanu slijepo prihvatati nesuvisla objašnjenja o razlozima zadržavanja postojećeg nivoa penzija i vjerovati njihovoj navodnoj „prioritetnoj“brizi za penzionere, te insistiraju na hitnom donošenju programa mjera na poboljšanju materijalnog položaja penzionera.

Naime, dok se Premijer federalne Vlade Fadil Novalić, o sebi „zabavio“, da u sudskom postupku oko nabavke „malina respiratora“, dokaže svoju nevinost, dotle resorno ministarstvo, federalni Zavod PIO/MIO, zajedno sa asocijacijom penzionera, nalaze opravdanja za održavanje postojećeg nivoa penzija i zadovoljavaju se verbalnom tvrdnjom Premijera da su penzioneri Vladina“prioritetna„ briga i tvrdnjom o stabilnosti penzionog sistema, po osnovu činjenice što je isplata penzija zakonom utvrđeni prioritet u izvršenju Budžeta Federacije i propisana redovitost isplate penzija (do 5. u mjesecu za predhodni mjesec).

Za čitavo vrijeme pandemije život penzionera na principima skromnosti i solidarnosti, nije se našao na dnevnom redu Vlade Federacije, izuzev što su penzioneri kao „posebna rizična grupa“ zbog zdravstvenog rizika, bili  socijalno isključeni i što im je tzv. Korona zakonom, izričito uskraćeno pravo na usklađivanje penzija u 2020.godinu, zbog pada BDP u predhodnoj godini.

“Za isto vrijeme, život penzionera je dostigao granicu izdržljivosti i strpljenja u čekanju materijalizacije „prioritetne“ brige. Umjesto života u dostojanstvu, penzioneri  žive u bijedi i siromaštvu”, kazala je predsjednica Foruma seniora SDP-a, Suada Hadžović.

Ako se tome doda da je za decembar prosječna penzija iznosila 427,92 KM, najniža 382,18 KM, a zajamčena 478,91KM i to nakon usklađivanja sa rastom BDP u visini od 2,8 %  , te da Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2020. godine, iznosio 1.863,47 KM (minimalni troškovi života četveročlane porodice), onda je sasvim razumljivo zašto penzioneri strahuju od pada njihovog standarda ispod linije siromaštva i zašto je njihovo strpljenje na izmaku.

Penzioneri su potpuno svjesni uzroka pada BDP i u prošloj godini, ali ne prihvataju činjenicu da posljedice snose samo penzioneri i druge socijalne kategorije, dok se istovremeno tolerišu višegodišnja akumulirana dugovanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, posebno javnog sektora i uvećanja plaća u javnom sektoru.

Stoga pozivamo Premijera i resorno federalno Ministarstvo da u najkraćem roku ( po hitnom postupku) donesu program mjera za poboljšanje materijalnog položaja penzionera.

Također, pozivamo Savez udruženja penzionera Federacije i Sindikat penzionera, da u komunikaciji sa vladinim institucijama prestanu slijepo prihvatati nesuvisla objašnjenja o razlozima zadržavanja postojećeg nivoa penzija i vjerovati njihovoj navodnoj „prioritetnoj“brizi za penzionere, te insistiraju na hitnom donošenju programa mjera na poboljšanju materijalnog položaja penzionera.