kolumna/Besima Borić

Hilari nije nosila ništa posebno, upečatljivo, drugačije, ni kao žena ni kao demokratkinja

Još dugo će se analizirati rezultati američkih izbora. I ko zna da li ćemo uspjeti dokučiti šta se sve dogodilo. Moja prva reakcija je bila da je ovo poraz etablirane politike, političkih stranaka i političara, te da se treba debelo zamisliti nad porukama koje nosi Trampova pobjeda.

Moja prijateljica koja živi u New Yorku, Amerikanka, poslala mi je sliku Kipa slobode čije žensko lice je prekriveno rukama, bez komentara. Shvatila sam njeno razočarenje. Odgovorila sam joj: Velika je Amerika!

Sjećam se njenog pitanja i mog odgovora u vrijeme prednominacijske kampanje između Baraka Obame i Hilari Clinton, prije nekoliko godina. I tad sam joj rekla da je Amerika velika i moćna kad ima za predsjedničke kandidate jednu ženu i jednog Afroamerikanca. Bila je iznenađena kad sam joj na direktno pitanje za koga navijam odgovorila da je to Obama. Znajući me kao feministicu i osobu koja se bori da žena ima što više na mjestima odlučivanja , očekivala je da ću se opredijeliti za Hilari.

Morala sam objasniti, naravno.

Sjajno je da za kandidatkinju za predsjednicu Amerike imamo ženu. Sasvim je logično da

dugogodišnji napori žena u cijelom svijetu rezultiraju povećanim brojem žena na ključnim mjestima, pa tako i u kandidaturi za predsjednika najveće svjetske sile. Kad može u Americi, moglo bi i drugdje, pa i kod nas, zašto ne. I, otprilike , to bi bio najveći benefit njene kandidature. Skoro sam bila sigurna da ženama ni u Americi, a ni nigdje drugo ne bi bilo ništa bolje da Hilari bude predsjednica. Naravno, poruka bi bila značajna na simboličnoj ravni, a ni to nije zanemarljivo. A poruka koju je nosio Obamin izbor je mnogoznačna, obećavajuća upravo za poboljšanje položaja i života onih kojima porijeklom prirodno pripada. I sličnima.

Neću sad pisati o tome koliko su ta nadanja i taj san ispunjeni.

Očigledno nisu jer bi inače Hilari bila izabrana na ovim izborima.

U toku ovogodišnje kampanje ,koja je zdušno bila podržana sa svih strana i nije ostavljala nikakvu drugu mogućnost nego da Hilari pobijedi, jedini strah koji sam dijelila sa svojim drugaricama jeste činjenica da je žena i da to može biti presudno za eventualni gubitak izbora.

Ne mislim da je to bio uzrok, ali ta činjenica je u jednom trenutku neopredijeljenima, kolebljivima i sličnima, pomogla da se ipak opredijele za Trampa. I to je, možda, bio taj jezičak na vagi.

Zato što nije dovoljno samo biti žena. Hilari nije nosila ništa posebno, upečatljivo, drugačije, ni kao žena ni kao demokratkinja. Ona je dio jednog aparata, jedne moćne grupacije, ali neautentična. Ne drugačija , ni po čemu.

Tramp je uspio dobiti one nevidljive, stišane , one što nazadovoljni šute i sjede kod kuće i čekaju trenutak kad će radikalno iskazati svoj stav prema sistemu, političarima, aparatu. Vjerovatno je tu i dobar dio bjelaca koji se nikada nisu pomirili sa činjenicom da im neko ko nije „njihov“ bude predsjednik.

Zato mislim da je pobjeda Trampa zapravo poraz etablirane politike.

Ljudima je dosta politike i političara. Nije to samo naš specijalitet koji je , takođe, ovih lokalnih izbora došao do izražaja u vidu izbora nezavisnih kandidata. Vidi se to i po rezultatu u Americi i ko zna gdje će sve to postajati sve vidljivije i vidljivije. Političari i političke stranke se moraju zamisliti nad ovom činjenicom. Oni koji shvate poruke, imaće šansu biti faktor na političkoj sceni u budućnosti.

Budi drugačiji, po mogućnosti autentičan i iskren, makar i brutalan. Obrati se onima koji su zaboravljeni i od boga i od naroda. Probudi nadu onima koji su je izgubili. Usprotivi se naglas, pobuni se. Razbij okove zahrđalog politikantskog govora koji više niko ne sluša. I kojem niko više ne vjeruje.

A tad će biti manje važno da li si žena ili muškarac. Tad će žena biti izabrana!

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.