blog/Edita Sulejmanović

Hibridni režim u kojem živimo

Neminovno je da živimo u zemlji koja još uvijek nije prošla proces tranzicije iz jednog u drugi sistem. Živeći, odnosno preživljavajući u hibridnom režimu, otvarajući prostor stvarnoj segregaciji koja sve dominantnije preuzima glavnu ulogu naše svakodnevnice, tranzicioni proces demokratizacije društva se čini sve udaljenijom mapom na putu kojim nazadujemo ka EU, a napredujemo ka stvaranju sveprisutnijih nacionalnih tenzija. Da li smo uopće sada bitni EU i imamo li strateško uporište u vanjskoj politici SAD-a kakvo smo možda nekada imali? Ne. Ne zaboravimo, država je servis za pružanje usluga građanima, odgovorna isključivo nama građanima. Ako vlast unutar jedne države decenijama pruža usluge kojima nismo zadovoljni, a mi ne mijenjamo pružaoca tih usluga, ništa se neće desiti ukoliko ne postoji potražnja za promjenama. Realno, demokracija nam se desila, a na putu njenog prihvatanja kao oblika pluralističke vlasti nikada nismo prošli političku, ekonomsku i postkonfliktnu tranziciju. Kao društvo, stigmatizirani smo od strane vladajuće kleptokratske strukture, koja političku odgovornost (krivičnu, materijalnu, moralnu, disciplinsku…) ne podnosi nikome, a društvo to glasno odobrava. Zato što nam je “dobro”. Dobro nam je i bez navodnika. Čemu onda težimo? Promjenama ne. Realno, da li smo ih zaslužili?

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.