Predsjednik KO SDP HNK Ismet Lulić

Hercegovački DF je šokiran i razočaran postupcima vrha partije

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH HNK Ismet Lulić razgovarao je danas s predstavnicima kantonalnog DF-a o procesu formiranja Vlade HNK, a nakon sastanka Lulić je kazao kako su hercegovački DF-ovci razočarani stavom vrha te stranke da DF ostane u opoziciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Lulić je podsjetio kako su ranije kantonalni DF i svi gradski odbori te stranke u HNK jednoglasno zauzeli stav da će zajedno s SDP-om BiH i Narodom i pravdom s jedne, te s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990 s druge strane, formirati novu vladajuću većinu u HNK.

– Međutim, Željko Komšić i tuzlanska organizacija DF-a misle drukčije. Oni znaju kakva je situacija u Hercegovini, oni znaju kakva se politika treba voditi i oni savjetuju da se treba SDA spašavati u Hercegovini. Vjerojatno je to neki državni interes DF-a – kazao je Lulić.

Po njegovim riječima, članovi DF-a u Hercegovini „šokirani su i razočarani“ tom odlukom.

– Šta će se dalje događati u DF-u u Hercegovini vrijeme će pokazati. Ja znam da su to čestiti i pošteni ljudi, oni koji žele održati danu riječ. Međutim, kažem još jednom, Željko Komšić je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i još jednom spasiti Bakira Izetbegovića – kazao je.

Po njegovim riječima, priča o formiranju Vlade HNK ovim nije završena:

– Mi nastavljamo razgovore i pregovore, opcije i dalje postoje. Nadam se da ćemo dobiti vladu vrlo brzo i da ona neće uključivati Stranku demokratske akcije. Pojasnio je kako postoji mogućnost da Hrvatska republikanska stranka (HRS) podrži vladu.

– Oni (HRS) su ranije u svom priopćenju za javnost rekli da ne žele spašavati SDA, tako da će im ovo bit idealna prilika da napravimo vladu bez SDA – kazao je Lulić.

Za imenovanje Vlade HNK potrebno je 20 zastupnika u Skupštini HNK. Grupacija okupljena oko HDZ-a BiH ima 11 ruku, a uz njih su tri zastupnika HDZ-a 1990.

SDA ima sedam zastupnika, SDP BiH tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.