Ministar odbrane Bosne i Hercegovine

Helez u Budimpešti: Regionalna stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana u vrhu prioriteta

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez učestvovao je 25. aprila 2024. godine na Sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i Zapadnog Balkana – CEDC+WB (Central European Defence Cooperation + Western Balkans) koji se održava u Budimpešti.

Na sastanku, čija je ključna tema Trenutni sigurnosni izazovi na Zapadnom Balkanu i evropska i euroatlantska perspektiva regije, učestvuju najviši zvaničnici ministarstava odbrane punopravnih članica CEDC-a: Austrije, Hrvatske, Češke, Madarske, Slovenije, Slovačke i Poljske u statusu posmatrača, te predstavnici zemalja Zapadnog Balkana: Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Kosovo.

Ministar Helez je tokom obraćanja skupu prvenstveno iskazao zahvalnost Mađarskoj, zemlji domaćinu sastanka, te mađarskom ministru odbrane Kristófu Szalay-Bobrovniczkyju, koji je predstavio prioritete mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom.

– Pohvalno je i ohrabrujuće da je regionalna stabilnost i jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana u samom vrhu prioriteta. Što se tiče sigurnosne situacije, kao i ostatak Evrope i svijeta, svjesni smo da je svaki dan novi izazov i nastojimo da radimo najbolje za našu državu, okruženje i šire, rekao je ministar Helez.

– U Bosni i Hercegovini, ali rekao bih i u regiji Zapadnog Balkana, tema ruske agresije i aktuelnih sukoba na Bliskom Istoku su teme oko kojih se grade podjele. Upravo je takva klima vrlo pogodna za maligne vanjske uticaje koji odvraćaju pažnju i energiju od stvarnih ekonomskih i društvenih problema i potkopavaju reformsku i integracijsku agendu, poručio je ministar.

Također, ministar Helez je ukazao i na važnost stavova i faktora međunarodne zajednice u BiH, uključujući aktivnosti NATO i EUFOR-a. Govoreći o porastu ilegalnih migracija, radikalnih i terorističkih ćelija, kampanji dezinformiranja i propagande, rekao je da se na takve izazove trebaju naći kolektivni i dobro koordinirani odgovori unutar regije Zapadnog Balkana i sa partnerima u EU i NATO.

Ministar je ukazao na strateški značaj Odluke Vijeća Europske unije za otvaranje pretpristupnih pregovora sa BiH, koji je, kako je rekao ministar, bio itekako potreban, posebno u svjetlu aktualne geopolitičke dinamike.

Kada su u pitanju euroatlantske integracije, ministar je podsjetio da “BiH kao članica MAP-a ostaje jedan od najaktivnijih NATO partnera, intenzivno koristeći sve raspoložive alate Partnerstva, a sve u skladu sa jasno iskazanim integracijskim težnjama.

Na kraju, ministar Helez se zahvalio prijateljima i partnerima, uključujući i članice CEDC inicijative, koji kroz NATO-ovu Inicijativu za izgradnju obrambenih kapaciteta DCB, Instrumenta za mir Evropske unije i bilateralno, pomažu u realizaciji planova razvoja i modernizacije Oružanih snaga i unapređenju interoperabilnosti, poručivši da se upravo kroz te projekte povećava sposobnost i otpornost odbrambenog sistema BiH.

Istoga dana, održan je sastanak u formatu Graz/Krems pod predsjedavanjem Austrije i učešće zemalja Zapadnog Balkana (WB) (Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) gdje se razgovaralo o statusu zajedničkih regionalnih projekata i perspektivama za naredni period, te mogućim pravcima djelovanja za buduću saradnju.

Tom prilikom, ministar Helez se zahvalio austrijskoj ministrici odbrane Klaudiji Tanner za liderstvo u Kerms inicijativi, te se složio sa činjenicom da zajednički projekti, po pitanjima kurseva, obuka i centara za obuku, teku dobrom dinamikom i da daju podsticaj razvoju kapaciteta i sposobnosti institucijama i sistemima država učesnica i regije u cjelini.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.