Helez: Svi trebamo dići glas zbog onoga što se događa Palestincima

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je, nakon sastanka s nizozemskom ministricom odbrane Kajsu Ollongren u Sarajevu, osvrnuvši se na situaciju na Bliskom Istoku, poručio kako svakim danom sve više civila strada i sve je manje Palestinaca u Gazi, te kako “svi trebamo dići glas jer svakog može zadesiti ta sudbina”.

Helez je danas uz najviše počasti u Sarajevu dočekao ministricu odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsu Ollongren, a nakon sastanka delegacija govorio na konferenciji za novinare. Tom prilikom istakao je kako je jedna od tema o kojoj se razgovaralo bilo i misija ALTEA-e.

Značajan kontigent

“Zahvalio sam ministrici na dolasku 200 pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Nizozemske u sastavu ALTEA-e i to je jedan jači i značajniji kontingent koji doprinosi miru i stabilnosti u BiH“, poručio je Helez.

Dalje je naveo kako su dominirale i teme puta Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji i NATO-u, kao i sigurnosna situacija u svijetu, prvenstveno u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

“Izrazio sam stav da Europska unija, odnosno Europska komisija treba da otvori pregovore s Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na našu složenu ustavnu strukturu i s obzirom na to da smo ipak usvojili nekoliko zakona iz 14 prioriteta“, rekao je Helez.

Kada je riječ o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i na Bliskom Istoku, Helez je rekao kako su osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.

Slična događanja

“Isto tako, jasno sam kazao da sam protiv onoga što je uradio Hamas, ali također osudio ono što radi izraelska vojska civilima u Gazi jer škola i bolnica ne mogu biti legitimni vojni ciljevi”, rekao je Helez.

Pozivajući svjetske donosioce odluka da ulože napore da se ovaj rat zaustavi, kako bi se spriječilo stradanje civila, Helez je dodao:

“Svakim danom sve više civila strada i sve je manje Palestinaca u Gazi. Svi trebamo dići glas, jer svakog može zadesiti ta sudbina. Mi Bosanci i Hercegovci smo imali slična događanja prije 25 godina i znamo kako je kad stradaju civili.”

Podsjećajući kako od 2011. godine nema vojog predstavnika Nizozemske u BiH na rezidentnom nivou, Helez je rekao kako su danas dogovorili da rade na tome da se vrlo brzo uspostavi i taj vide saradnje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.