Helez sa Stoltenbergom: Generalni sekretar NATO-a je pohvalio naš napredak

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

Sastanku su pored ministra Heleza prisustvovali i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, te zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je ujedno i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Napredak BiH
Na zajedničkom sastanku predstavnika Bosne i Hercegovine i Generalnog sekretara NATO-a razgovaralo se o napretku BiH na euroatlanskom putu, kao i o reformama koje su provedene i koje je potrebno nastaviti u okviru „Programa reformi BiH“.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i konstatovali da je u vremenu pojačanih sigurnosnih izazova, posebno nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i najnovijih dešavanja na Bliskom istoku, potrebno posvetiti pažnju miru i sigurnosti i jačati odbrambene i sigurnosne kapacitete Bosne i Hercegovine.

U razgovoru je naglašena činjenica da su NATO saveznici snažno opredjeljeni da podrže nastojanja BiH da provede potrebne reforme, da ojača državne institucije i da i dalje bude pouzdan partner alijansi kada je u pitanju doprinos očuvanju mira i sigurnosti u regiji i u svijetu.

Zbog toga je od krucijalne važnosti NATO „Paket podrške za jačenje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine“ (DCB) koji je odobren na NATO Summitu u Madridu prošle godine, čija je implementacija otpočela i čiji su rezultati već vidljivi i višestruko korisni za Oružane snage BiH.

Punopravno članstvo
Ministar Helez je nakon sastanka izjavio da je posjeta generalnog sekretara NATO-a BiH od izuzetne važnosti, te da je delegacija Vijeća ministara BiH na sastanku upoznala Stolteberga o realiziranim aktivnostima po pitanju „Programa reformi BiH“, kao i o drugim važnim pitanjima za sigurnost, stabilnost i ekonomski prosperitet zemlje.

Ministar je ovom prilikom posebno naglasio značaj punopravnog članstva BiH u NATO-u, što bi dovelo do snažnijeg privrednog razvoja države BiH u cjelini, zaustavilo odlazak mladih ljudi sa ovog područja i učvrstilo mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope.

– Generalni sekretar NATO-a posebno je pohvalio naš uspjeh u osposobljavanju naše bataljonske borbene grupe, koja je uspješno završila obuku i proces ocjenjivanja po NATO standardima (NEL 2) i na taj način postala konkuretnta za NATO bazen snaga, za NATO vođene operacije podrške miru, što je veliki uspjeh naših Oružanih snaga – kazao je ministar Helez.

Generalni sekretar NATO-a je ovom prilikom naglasio “da NATO saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali da su zabrinuti zbog secesionističkih izjava i retorike podjela“.

– Govorilo se o malignom vanjskom uticaju, posebno onom iz Rusije što prijeti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme, ali svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku – naglasio je ovom prilikom Stoltenberg.

On je još kazao da NATO Štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Althea EUFOR, te da NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije, kao i to da NATO podržava reformska nastojanja BiH, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti.

Generalni sektretar NATO svoje aktivnosti nastavlja brojnim radnim sastancima u sjedišu NATO štaba Sarajevo gdje će se sastati sa vojnim zapovjednicima OS BiH, NATO štaba i EUFOR-a

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.