Ministar odbrane BiH

Helez sa ministrom odbrane Bugarske Zapryanovim: Jačati prijateljski odnos dviju zemalja

U okviru službene posjete Republici Bugarskoj, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez sastao se jučer u Plovdivu sa ministrom odbrane te zemlje Atanasom Zapryanovim.

Na početku razgovora ministar Helez je zahvalio ministru Zapryanovu što je Bugarska podržala usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN, ali i što podržava euroatlantske integracije naše zemlje.

Ministar odbrane BiH naglasio je da uvažava ulogu koju Bugarska ima kao članica Evropske unije i NATO-a, ali i drugih međunarodnih organizacija.

– Hvala vam što ste angažovani u osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope i što dajete podršku strateškim sigurnosnim i vanjskopolitičkim ciljevima BiH – kazao je Helez.

Istakao je da je Bugarska prijateljska zemlja sa kojom nemamo značajnijih otvorenih pitanja, pa se osvrnuo i na dešavanja u svijetu, s naglaskom na neizbježnu temu rata u Ukrajini.

– U Generalnoj skupštini UN-a i u Vijeću Evrope, Bosna i Hercegovina se pridružila osudi brutalne agresije Rusije na suverenu državu Ukrajinu, te podržala očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ukrajinska kriza zaista je rizik i izazov bez presedana za evropsku sigurnost, gdje su posebno izložene i ranjive zemlje Jugoistočne Evrope, uključujući BiH, koje nisu završile proces evropskih i euroatlantskih integracija i formalno nisu pod kišobranom kolektivne sigurnosti – naglasio je Helez.

Ministar Zapryanov zahvalio je ministru Helezu na posjeti, kazavši da je Bugarska prijatelj BiH i da mu je drago što već nekoliko godina dvije zemlje imaju uspješnu bilateralnu saradnju.

Učesnici sastanka su razgovarali i o euroatlantskom putu BiH, aktivnostima u MO i OS BiH, popunjavanju ljudstva u vojsci, programima pomoći i saradnje sa NATO-om i brojnim drugim temama.

Na kraju su bili saglasni da postoji prostor za unaprjeđenje saradnje Bosne i Hercegovine i Bugarske, posebno u ekonomskom i trgovinskom smislu.

Helez sa delegacijom Ministarstva boravi u Bugarskoj povodom posjete Izložbi namjenske industrije “HEMUS 2024”, saopćeno je iz MOBiH.