Ministar odbrane BiH

Helez sa ministrom odbrane Bugarske Zapryanovim: Jačati prijateljski odnos dviju zemalja

U okviru službene posjete Republici Bugarskoj, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez sastao se jučer u Plovdivu sa ministrom odbrane te zemlje Atanasom Zapryanovim.

Na početku razgovora ministar Helez je zahvalio ministru Zapryanovu što je Bugarska podržala usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN, ali i što podržava euroatlantske integracije naše zemlje.

Ministar odbrane BiH naglasio je da uvažava ulogu koju Bugarska ima kao članica Evropske unije i NATO-a, ali i drugih međunarodnih organizacija.

– Hvala vam što ste angažovani u osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope i što dajete podršku strateškim sigurnosnim i vanjskopolitičkim ciljevima BiH – kazao je Helez.

Istakao je da je Bugarska prijateljska zemlja sa kojom nemamo značajnijih otvorenih pitanja, pa se osvrnuo i na dešavanja u svijetu, s naglaskom na neizbježnu temu rata u Ukrajini.

– U Generalnoj skupštini UN-a i u Vijeću Evrope, Bosna i Hercegovina se pridružila osudi brutalne agresije Rusije na suverenu državu Ukrajinu, te podržala očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ukrajinska kriza zaista je rizik i izazov bez presedana za evropsku sigurnost, gdje su posebno izložene i ranjive zemlje Jugoistočne Evrope, uključujući BiH, koje nisu završile proces evropskih i euroatlantskih integracija i formalno nisu pod kišobranom kolektivne sigurnosti – naglasio je Helez.

Ministar Zapryanov zahvalio je ministru Helezu na posjeti, kazavši da je Bugarska prijatelj BiH i da mu je drago što već nekoliko godina dvije zemlje imaju uspješnu bilateralnu saradnju.

Učesnici sastanka su razgovarali i o euroatlantskom putu BiH, aktivnostima u MO i OS BiH, popunjavanju ljudstva u vojsci, programima pomoći i saradnje sa NATO-om i brojnim drugim temama.

Na kraju su bili saglasni da postoji prostor za unaprjeđenje saradnje Bosne i Hercegovine i Bugarske, posebno u ekonomskom i trgovinskom smislu.

Helez sa delegacijom Ministarstva boravi u Bugarskoj povodom posjete Izložbi namjenske industrije “HEMUS 2024”, saopćeno je iz MOBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.