Ministar odbrane BiH

Helez: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem razgovarao je danas s komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnom generalicom Pamelom McGahа o posjeti Sjevernoatlantskog vijeća (NAC-NATO) našoj zemlji, imenovanju generalskog kora OSBiH, planovima za 2024., saradnji NATO-a i MO BiH, te o projektima u čijoj realizaciji Savez ima ključnu ulogu.

Ministar Helez zahvalio je brigadirici McGahа što je bila aktivan učesnik posjete NAC-a.

“Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a kao i neposrednim kontaktima su nas dodatno ohrabrile. U isto vrijeme, moramo biti objektivni, mi moramo raditi više, posebno na programima koji su već više od godinu dana u zastoju”, kazao je Helez.

Naglasio je da je za MO i OS BiH jako važno i usvajanje budžeta na nivou BiH.

“Prije svega moramo se boriti za novi budžet, jer na Vijeću ministara još nije utvrđen ni Nacrt budžeta, te smo u 2024. ušli u režimu privremenog finansiranja. Period privremenog finansiranja nas ograničava za svaki ozbiljniji projekt i usporava redovni plan nabavki”, pojasnio je ministar odbrane BiH.

Tokom sastanka ministar je komandanticu upoznao i u kojoj je fazi projekat Paket podrške OS BiH (DCB). Naglasio je da kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH nastoji ispuniti uslove za početak pregovora za članstvo u EU.

McGaha je istakla čvrstu opredijeljenost NATO Štaba Sarajevo nastavku pružanja podrške MO i OS BiH.

“Jako cijenim vaše gostoprimstvo koje ste ukazali delegaciji NAC-a. Mislim da je dolazak Sjevernoatlanskog vijeća u ovom trenutku snažan signal NATO-a i dokaz njihove podrške OS BiH i vašoj zemlji. Važno je i to što se posjet desio na početku 2024. godine kada definišemo naše prioritete”, kazala je komandantica.

Istakla je da je od velikog značaja za NATO Štab Sarajevo i nju lično da znaju koji su prioriteti MO BiH, kao i komunkacija sa Zajedničkim štabom OS BiH.

Naglasivši da je zadovoljan stepenom saradnje sa NATO-om, zamjenik ministra Goganović je rekao da je Pregled odbrane naš najbitniji strateški dokument i da se trebaju isprofilirati stavovi sa Zajedničkim štabom, te da podržava Program reformi i vjeruje da će uskoro biti usvojen za 2023.

Dodao je da “u radu komisije za saradnju sa NATO-om ne postoji blokada, nego je postojao zastoj zbog određenih dnevnih politika, izjava i odnosa“, a kao glavni prioritet istakao je važnost poboljšanja uslova rada i boravka pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim lokacijama, saopćeno je iz MOBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.