Ministar odbrane Bosne i Hercegovine

Helez: Očekujemo saradnju u oblasti vojne industrije i brzo otvaranje Ambasade UAE u BiH

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez pri povratku iz zvanične posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima za Raport je kazao da je zadovoljan rezultatima sastanaka koje je imao tokom posjete Dubaiju i nakon kojeg očekuje brzu realizaciju dogovora o temama o kojima je razgovarao prije svega s ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhammedom Ahmedom Al Bowardijem.

Privredna i vojna saradnja

“Razgovarali smo o o aspektima saradnje u oblasti vojne industrije o čemu se pregovara još od 2006. godine, ali sada smo dobili čvrsta obećanja da bi to pitanje moglo biti riješeno u kratkom roku. Također, bilo je govora i o jačanju privredne saradnje između naših, prijateljskih zemalja. Otvorili smo i temu u vezi s otvaranjem ambasade UAE u BiH, jer sad Ambasada UAE u Crnoj Gori nerezidentno pokriva teritorij BiH i uskoro bismo trebali dobiti rezidentnog ambasadora Emirata u Sarajevu, a razgovarano je i o mogućnostima priznavanja diploma medicinskih radnika u UAE-, kao i o kulturnoj razmjeni i saradnji između dvije zemlje“, ističe Helez za Raport.

Na nivou Vijeća ministara BiH već ranije je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim se jača bilateralna saradnja i omogućava međusobno priznavanje vozačkih dozvola, a ministar Helez nakon posjete UAE najavljuje da bi ovaj problem uskoro mogao biti riješen.

Helikopteri i vozačke dozvole

“Očekujemo da bi već do februara naredne godine mogli riješiti to pitanje i na taj način građanima BiH koji zakonito borave na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će omogućena zamjena vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, kao i građanima UAE-a koji zakonito borave u BiH. U UAE trenutno ima oko 3.000 građana BiH kojima će mnogo značiti priznavanje i zamjena vozačkih dozvola”, kaže Helez za Raport.

U okviru posjete UAE Zukan Helez, državni ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH prisustvovao je i velikoj međunarodnoj izložbi „Dubai Airshow 23“ na kojoj su predstavljeni avioni, helikopteri i druge letjelice iz asortimana najvećih svjetskih kompanija iz te oblasti.

Ministar Helez je bio poseban gost na štandovima američkog Boeinga i turske firme Turkish Aerospace, a na izložbi je imao priliku vidjeti i helikoptere koje će Bosni i Hercegovini donirati Sjedinjene Američke Države.

“Zajedno s oficirima Oružanih snaga BiH imao sam priliku vidjeti helikoptere koje su nam obećale SAD-e, a nama najviše odgovaraju višenamjenski. Trenutno mi imamo 12 helikoptera i s planiranom nabavkom još četiri ili eventualno sedam helikoptera eskadrila helikoptera OSBiH značajno bi se povećala”, zaključuje ministar Helez za Raport.