Sarajevo

Helez o provedbi Zakona o reviziji u oblasti branilačko-invalidske zaštite

Sudionici seminara, među ostalim, razmatraju određena pitanja koja opterećuju proces revizije, ocijenivši da se najčešće radi o pitanjima u vezi s “redoslijedom revizije”

Slika

 U organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata danas se u Fojnici održava jednodnevni seminar o temi "Strateško planiranje realizacije Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite" s akcentom na implementaciju presuda Ustavnog suda FBiH.

O rezultatima provedbe spomenutog zakona, sudionike skupa upoznao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez, te, istovremeno, ukazao na probleme koji se javljaju u provođenju revizije u oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Kako je za Agenciju FENA kazao ministar Helez, sudionici seminara, među ostalim, razmatraju određena pitanja koja opterećuju proces revizije, ocijenivši da se najčešće radi o pitanjima u vezi s "redoslijedom revizije".

To se, kako je pojasnio, najprije odnosi na one koji su u prava uvedeni 2004. godine (oko 30.000 korisnika) i kasnije, a koji dotada nisu imali status ratnog vojnog invalida (RVI), zatim na one koji su u prava uvedeni odmah po osnovu ranjavanja, ali im je tokom revizija provedenih od 2004. do 2006. godine, značajno povećan procent invalidnosti.

Radi se o kategorijama koje su fokusu prve faze najnovije revizije, nakon čega slijedi kontrola  zakonitosti statusa "starih" korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

– Insistirat ćemo na tome da oni kojima nikad nije mijenjan procent invalidnosti od momenta ranjavanja ostanu na istom procentu, jer je tada bilo najmanje zloupotreba – precizirao je Helez, navodeći da će oni kod kojih je došlo do promjena procenta invalidnosti (oko 50.000 korisnika prava) biti prioritet u provođenju revizije.

Na Fenin upit u vezi s implementacijom odluka Ustavnog suda FBiH koje su, u međuvremenu, donesene, a odnose se na oblast branilačko-invalidske zaštite, Helez ističe da su resorno ministarstvo i Vlada FBiH provele sve odluke tog  suda, te da je sada "na potezu" Parlament FBiH kojem su u proceduru upućene odgovarajuće izmjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava u oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Resorni ministar izuzetno je zadovoljan  dosadašnjom  provedbom spomenutog zakona, imajući u vidu sve opstrukcije na tom planu, te navodi da je dosad upućeno više od 150 krivičnih prijava protiv osumnjičenih za umiješanost u nezakonitosti u oblasti branilačko-invalidske zaštite, dok je više od 10.000 osoba "izvedeno iz prava" po različitim osnovama.

– Na ovaj način ostvarene su ogromne uštede koje iznose više od 54 miliona KM na godišnjem nivou – potcrtava ministar Helez.

Na seminaru u Fojnici sudjeluju svi akteri uključeni u provođenje zakona o reviziji, odnosno kontrole zakonitosti u oblasti branilačko-invalidske zaštite, uključujući predstavnike resornog ministarstva i boračkih udruženja, koordinatore revizorskih timova za kontrolu korisnika boračkih naknada i resorni kantonalni ministri, odnosno direktori uprava, te predstavnici Instituta za medicinsko vještačenje Ministarstva odbrane BiH i Federalnog zavoda za PIO.

Skup je prilika da svi akteri postupka revizije iznesu vlastite stavove i iskustva na tom planu, eventualne probleme s kojima se suočavaju te moguća rješenja za njihovo prevazilaženje i, kako se očekuje, sve te diskusije bit će "pretočene" u konkretne zaključke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.