Helez, Nikšić i Lakić u Bugojnu: Federacija i država će podržati Binas

Ministar obrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez, zajedno s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem posjetio je danas proizvodne pogone Binasa, općinu Bugojno i mjesnu zajednicu Poriče.

Razlog posjeta je, kazao je Helez, potpora bugojanskom poduzeću namjenske industrije.

“Posjetio sam sajam vojne opreme u Istanbulu i sa zadovoljstvom mogu reći da smo imali sedam izlagača iz BiH. BiH postaje lider u proizvodnji opreme i naoružanja na zapadnom Balkanu. Binas danas ima potpisanih ugovora oko 120 milijuna KM, to je 15 proračuna općine Bugojno. Ulaže se, polako zaustavljamo odlazak mladih ljudi, a u najavi je i povećanje toplog obroka”, rekao je Helez.

Nikšić je kazao kako će Vlada FBiH i dalje podržavati Binas.

Bolje stanje nego što je bilo

“Nije normalno da se ljudi bore i rade, a nemaju podršku izvršne vlasti, da budu prepušteni da sami sebi rješavaju probleme. Donijeli smo i neke dobre vijesti. Vlada je odobrila zapošljavanje dodatnih 92 radnika. Donijeli smo i odluku Vlade FBiH o reprogramu kredita Narodne banke i dobili su uvjeravanja da ćemo biti na raspolaganju u svim drugim procesima. Binas u ovom trenutku knjigovodstveno ima dug veći od aktive, ispunili su i oni uvjete za stečaj. Naravno do toga neće doći”, rekao je Nikšić.

Ministar Lakić naglasio je kako je stanje u Binasu bolje nego što je bilo.

“Dobro je da se s financijske strane ovdje događaju pozitivne promjene, Vlada FBiH podržava naravno kompletnu namjensku industriju. Drago nam je da imamo i planirano povećanje broja uposlenika, a drago mi je i da smo se dogovorili oko konkretnih stvari koje će rezultirati budućim pozitivnim promjenama”, rekao je Lakić.

Oglasio se Helez

Nakon posjete Binasu, na Facebooku se oglasio i Helez. On je istakao kako je ova kompanija bia na koljenima 2012. godine i pred stečajem.

“Tada sam u svojstvu ministra za pitanje boraca i invalida OO rata inicirao da Vlada FBiH osigura novac kako bi se spasio Binas i sačuvala radna mjesta u njemu.

Nakon deceniju propadanja, neodgovorne politike, loših kadrovskih i stranačkih imenovanja, zastoja u radu i stagniranja, Binasa ovih dana doživljava proizvodnu i razvojnu ekspanziju. Do prije pola godine situacija u Binasu je bila slična kao i 2012. godine.

Na poziv direktora Abaza Mandžuke sam se uključio u rješavanje problema Binasa.

Danas Binas nema dugova prema radnicima, ulaže u razvoj proizvodnih pogona, planira nova upošljavanja i povećanje primanja radnika”, naveo je Helez.

Navodi kako se planiraju i nova zapošljavanja.

“U planu su i nova zapošljavanja i siguran sam da će Binas d.d. biti jedan od glavnih temelja na kojem će se razvijati budućnost Bugojna i koji će obezbijeđivati kvalitetan život za stotine radnika.

Planirano je da Binas do kraja godine ima 500 uposlenih, a krajnji cilj je 1000 uposlenih”.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.