Helez: Nelegalni predsjednik RS-a Dodik i njegov potrčko Nešić neće BiH približiti agresorskim vrijednostima

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) reagovao je povodom izjava ministra sigurnosti Nenada Nešića (DNS) o tome da BiH nema saglasnost Republike Srpske za ulazak u NATO.

“Poručujem mu da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile. Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i poslanici i delegati iz RS-a”, kazao je Helez.

Dodaje “Što smo se usaglašavali, usaglašavali smo” te da BiH nije donijela nijednu drugu odluku koja bi bila suprotna NATO putu.

“Naša zemlja je, putem institucije BiH, učinila sve sto je do nas. Vjerujem da bi nelegalni predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov potrčko ministra Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti. BiH će, uprkos opstrukciji političara iz RS-a biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU. Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH”, rekao je Helez.