Helez: Nakon Milorada Dodika, još će će osoba biti sankcionisano

Na današnjem sastanku sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom na kojem su prisustvovali članovi SDP-a BiH Zukan Helez, Benjamina Karić, Ivan Boban i generalni sekretar Elvir Karajbić razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, napadu na ustavno – pravni poredak BiH, prenosu nadležnosti, izbornom zakonu, a bilo je riječi i o jučerašnjim američkim sankcijama.

U izjavi za Oslobođenje potpredsjednik SDP-a Zukan Helez kaže da je zadovoljan stavom američke administracije, “gdje Amerika i dalje ostaje privržena BiH, kao ključni spoljno – politički faktor”.

– Američki ambasador Nelson je rekao da se u velikoj većini podudaraju stavovi SDP-a i američke ambasade u BiH kada je u pitanju uređenje BiH i dalji put ka EU i NATO paktu. Amerika će ostati dosljedna u podršci samostalnoj, suverenoj, nedjeljivoj, cjelovitoj BiH uz uvažavanje sva tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana koji žive na prostoru BiH, kaže Helez.

Kada je u pitanju Izborni zakon, Helez ističe da je na sastanku bilo pitanje zbog čega su se povukli iz pregovora.

– Iznijeli smo smo stav da ne može na sastanak doći Milorad Dodik i reći “eto, vi se u Federaciji dogovorite, mene to ne zanima”. Naši prijedlozi su da bi najbolje bilo da se simetrično riješi izbor za člana Predsjedništva, da bi to prihvatio i HDZ, odnosno da bi bilo najmanje bolno. Želimo da time bude obuhvaćena cijela BiH, a ne samo jedan dio. Nismo za asimetrična rješenja, jer onda kao da imate dvije države, navodi Helez.

U izbornom zakonu bi, smatra Helez, trebali imati izbore, odnosno “rezultate koji će biti onakvi kako ljudi i glasaju.

– Ono što sad imamo nema veze jedno s drugim. Tu je kupovina i krađa glasova, dopisivanje, jednostavno da se riješe tehničke stvari i da koliko – toliko imamo poštene izbore, skenirane glasačke listiće, video nadzor, smatra Helez.

Kada su u pitanju dešavanja u Vladi tuzlanskog Kantona i jučerašnje sankcije Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA, Helez kaže da SDP smatra da “prvo u državnoj Vladi, odnosno u Vijeću ministara BiH trebaju napustiti Vijeće ministara, “da ne budu s negatorom genocida Miloradom Dodikom i SNSD-ovim negatorima genocida, da tu napuste SDA, DF”.

– Ako je veći problem Mirsad Kukić od Milorada Dodika u BiH, onda skidam kapu i SDA-u i DF-u. Ako je Vlada TK-a koju predvodi SDP ključni problem, a ne Dodik, onda ne znam o čemu pričamo, zaključuje Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.