Helez: Nadam se da će nakon pristupanja Švedske BiH biti sljedeća punopravna članica NATO-a

U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena NATO Konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Konferencija koja se održava od 8. do 12. aprila u organizaciji NATO-a će biti prilika za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera, kao i unapređenje vojne saradnje.

Konferenciju je otvorio ministar odbrane BiH Zukan Helez koji je zahvalio na ukazanom povjerenju NATO-a za organizovanje konferencije. Kazao je da je ova konferencija važna, jer će postepeno generisati nove stručnjake ili instruktore, te da bez takvih resursa nema ni napretka.

“Mi smo zemlja kojoj je odobren NATO paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta DVB, ali smo svjesni da za svaki materijalni resurs podrške, moramo razvijati ljudske resurse, osoblje koje će stručno koristiti opremu”, rekao je Helaz.

Dodao je da je u državnim politikama i strategijama BiH “jasno iskazana ambicija za punu integraciju zemlje u euroatlantske političke, ekonomske i sigurnosne strukture.”

“Uvjeren sam da preuzimanje domaćinstva ovako velikih i značajnih događaja daje kredibilnost našim integracijskim ambicijama i težnjama. Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo, što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. Raduje me što je NATO savez u svojim nedavnim istupima upravo BiH označio kao zemlju najbližu punopravnom članstvu u savezu te što je naveo da bi naša zemlja mogla vrlo brzo dobiti status kandidata za pristupanje ovom savezu. Iskreno se nadam da će BiH nakon pristupanja Švedske NATO savezu biti sljedeća punopravna članica”, rekao je Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.