Helez: Na snagu stupio novi Zakon o ujednačavanju penzija u FBiH

Penzionisani pripadnici OS BiH su organizovali svečanost povodom stupanja na snagu novog Zakona o ujednačavanju penzija u F BiH, ostvarenih po Zakonu o službi u OS BiH, 12. februara 2024. godine, u Domu OS BiH.

Na svečanosti su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general Mirsad Ahmić, Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, te bivši i sadašnji pripadnici OS BiH.

Ovim Zakonom je otklonjena velika razlika u penzijama bivših pripadnika OS BiH, vojnim osiguranicima, koji su penzionisani nakon 2018. godine.

Prisutnima se na svečanosti obratio  Ministar odbrane BiH Zukan Helez riječima: „Stupanjem na snagu novog Zakona PIO/MIO FBiH ispravili smo nepravdu i diskriminaciju koju je bivša vlast učinila prema profesionalnim vojnim lica u ostvarivanju i korištenju prava na penziju.“

Nakon što je Ministar Helez preuzeo dužnost ministra odbrane BiH, formirao je  Radnu grupu na čelu sa generalima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, sa ciljem eliminacije nejednakosti u visini vojnih penzija.

“Danas želim izraziti posebno zadovoljstvo činjenicom da je počela isplata penzija uz primjenu povećanog koeficijenta, na opće zadovoljstvo ne samo korisnika penzija i članova njihovih porodica, nego i nas koji se nalazimo na čelu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH“, istakao je ministar Helez.

Ministar se na kraju zahvalio svim osobama koje su Svečanosti dale doprinos u ispravljanju ove diskriminacije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.